Varför lönar det sig att sysselsätta personer med anpassad arbetsförmåga?

Nyheter

Mångfalden i arbetsgemenskaperna anses numera vara viktig. Ofta har arbetsgivarna dock lite information om vad det krävs av organisationen och chefen för att göra arbetsgemenskapen mer mångfaldig, hur de kan förbereda sig på den och om den till exempel påverkar organisationens effektivitet. Att sysselsätta personer med partiell arbetsförmåga är ett sätt att skapa mångfald i arbetsgemenskapen. Vad innebär det i praktiken?

I samband med begränsningar i arbetsförmågan talar man ofta om antingen partiell arbetsförmåga eller anpassad arbetsförmåga. När arbetets krav och arbetstagarens resurser inte matchar talar man om partiell arbetsförmåga. Anpassad arbetsförmåga betyder samma sak, men perspektivet är annorlunda: i stället för brister i arbetsförmågan fokuserar man på förmågor och resurser.

En person med anpassad arbetsförmåga har en del av sin arbetsförmåga och en vilja att använda den. Den anpassade arbetsförmågan kan vara permanent eller tillfällig. I anpassat arbete matchar arbetstagarens funktionsförmåga samt arbetets krav och möjligheter med varandra: en person med anpassad arbetsförmåga är fullt arbetsförmögen för att utföra skräddarsydda arbetsuppgifter.

Många fördelar

Live-säätiös HR-partner Kaisa Merentie berättar vilka fördelar det finns av att sysselsätta en person med anpassad arbetsförmåga.

– Att sysselsätta personer med anpassad arbetsförmåga underlättar bristen på arbetskraft, som fortfarande drabbar i synnerhet restaurang-, service- samt social- och hälsovårdsbranscherna. Samtidigt finns det cirka 65 000 personer med anpassad arbetsförmåga i Finland som står utanför arbetslivet och som vill få arbete. På arbetsmarknaden befinner vi oss i en situation där det är nödvändigt att tänka i större banor om var man kan hitta kompetent och engagerad arbetskraft, konstaterar Merentie.

Sysselsättningen av personer med anpassad arbetsförmåga motsvarar för sin del också förväntningarna på socialt ansvar, som i allt högre grad riktas mot arbetsgivarna.

– Till exempel är unga generationer mycket medvetna om socialt ansvar och de anser att det är självklart att tal om ansvar också följs av ansvarsfulla handlingar. Arbetsgivare som anställer mångfaldig arbetskraft ökar jämlikheten. Dessutom ökar arbetsgivarna genom denna verksamhet organisationernas attraktionskraft bland de arbetssökande, samtidigt som de nya perspektiven och innovationen som uppstår i mångfaldiga arbetsgemenskaper ökar organisationens konkurrenskraft och produktivitet.

Dessutom är det fråga om individernas och hela organisationens utveckling.

– Människor har omedvetna fördomar som ofta hindrar utvecklingen. För att kunna utveckla arbetsgemenskapen så att den blir mångfaldigare och leda den jämlikt måste man bli medveten om sina egna fördomar. Forskning har visat att jämlikt ledda arbetsgemenskaper är effektivare och presterar bättre, och att i dem fattas fler högklassiga beslut och görs ett bättre samarbete, berättar Merentie.

Stöd för sysselsättning

Det finns många typer av stöd om du är intresserad av att sysselsätta en person med anpassad arbetsförmåga.

  • Arbets- och näringsbyrån kan bevilja stöd för specialarrangemang på arbetsplatsen eller lönesubvention. Kommunerna erbjuder också olika sysselsättningsstöd.
  • AN-byråernas samordnare för arbetsförmågan betjänar både personer med anpassad arbetsförmåga och arbetsgivare som är intresserade av att sysselsätta dem.
  • I olika guider får du information om anpassad arbetsförmåga samt rekrytering och introduktion av personer med anpassad arbetsförmåga.
  • Du får stöd för att planera introduktionen av en person med anpassad arbetsförmåga och för att personen placeras framgångsrikt i arbetsgemenskapen i den avgiftsfria arbetsplatshandledarutbildningen.
  • På er arbetsplats kan man ordna en anpassad arbetspromenad där man kartlägger förutsättningarna för sysselsättning av personer med anpassad arbetsförmåga och olika alternativ.

Live-säätiös HR-partner Kaisa Merentie berättade om sysselsättningen av personer med anpassad arbetsförmåga under Työmaailman parannusviiko (veckan för en bättre arbetsvärld) den 11 september 2024.

Läs mer

Mer information