Miksi täsmätyökykyisen työllistäminen kannattaa?
Työyhteisöjen monimuotoisuutta pidetään nykyisin tärkeänä asiana. Usein työnantajilla on kuitenkin vähän tietoa siitä, mitä työyhteisön saaminen monimuotoisemmaksi vaatii organisaatiolta ja esihenkilöltä, miten siihen voi valmistautua ja vaikuttaako se esimerkiksi organisaation tehokkuuteen. Täsmätyökykyisten työllistäminen on yksi tapa saada työyhteisöön monimuotoisuutta. Mitä se käytännössä tarkoittaa?
Työkykyyn liittyvien rajoitteiden yhteydessä puhutaan usein joko osatyökykyisyydestä tai täsmätyökykyisyydestä. Osatyökykyisyydestä puhutaan silloin, kun työn vaatimukset eivät kohtaa työntekijän voimavarojen kanssa. Täsmätyökykyisyys tarkoittaa samaa asiaa, mutta näkökulma on erilainen: työkyvyn puutteiden sijaan keskitytään kykyihin ja voimavaroihin.
Täsmätyökykyisellä henkilöllä on käytössä osa työkyvystään ja halu sen käyttämiseen. Täsmätyökykyisyys voi olla pysyvää tai tilapäistä. Täsmätyössä työntekijän toimintakyky sekä työn vaatimukset ja mahdollisuudet täsmäävät toisiinsa: täsmätyökykyinen ihminen on täysin työkykyinen suorittamaan hänelle räätälöityjä työtehtäviä.
Monenlaisia hyötyjä
Live-säätiön HR partneri Kaisa Merentie kertoo, millaista hyötyä on täsmätyökykyisen henkilön työllistämisestä.
– Täsmätyökykyisten henkilöiden työllistäminen helpottaa työvoimapulaa, joka vaivaa edelleen varsinkin ravintola-, palvelu- sekä sosiaali- ja terveysaloja. Samaan aikaan Suomessa on noin 65 000 täsmätyökykyistä ihmistä, jotka ovat työelämän ulkopuolella ja haluaisivat työllistyä. Olemme työmarkkinoilla tilanteessa, jossa on välttämätöntä laajentaa ajattelua sen osalta, mistä kaikkialta voisi löytyä osaavaa ja innokasta työvoimaa, Merentie toteaa.
Täsmätyökykyisten työllistäminen vastaa osaltaan myös odotuksiin sosiaalisesta vastuullisuudesta, joita työnantajiin yhä enemmän kohdistuu.
– Esimerkiksi nuoret sukupolvet ovat sosiaalisesta vastuullisuudesta erittäin tietoisia, ja ne pitävät itsestään selvänä, että vastuullista puhetta seuraavat myös vastuulliset teot. Monimuotoista työvoimaa palkkaavat työnantajat lisäävät yhdenvertaisuutta. Lisäksi työnantajat lisäävät tällaisella toiminnalla organisaatioidensa houkuttelevuutta työnhakijoiden keskuudessa, ja samalla monimuotoisissa työyhteisöissä syntyvät uudet näkökulmat ja innovatiivisuus lisäävät organisaation kilpailukykyä ja tuottavuutta.
Lisäksi kyse on yksilöiden ja koko organisaation kehittymisestä.
– Ihmisillä on tiedostamattomia ennakkoluuloja, jotka ovat usein kehittymisen esteenä. Jotta työyhteisöä voi kehittää monimuotoisemmaksi ja johtaa yhdenvertaisesti, täytyy tiedostaa omat ennakkoluulot. Yhdenvertaisesti johdetut työyhteisöt ovat tutkitusti tehokkaampia ja suorituskykyisempiä, ja niissä tehdään enemmän laadukkaita päätöksiä sekä parempaa yhteistyötä, Merentie kertoo.
Tukea työllistämiseen
Jos olet kiinnostunut täsmätyökykyisen henkilön työllistämisestä, tarjolla on monenlaista tukea.
- TE-toimisto voi myöntää työolosuhteiden järjestelytukea tai palkkatukea. Myös kunnilla on tarjolla erilaisia työllistämisen tukia.
- TE-toimistojen työkykykoordinaattorit palvelevat sekä täsmätyökykyisiä että heidän työllistämisestä kiinnostuneita työnantajia.
- Erilaisista oppaista saat tietoa täsmätyökykyisyydestä sekä täsmätyökykyisten henkilöiden rekrytoinnista ja perehdyttämisestä.
- Tukea täsmätyökykyisen henkilön perehdytyksen suunnitteluun ja onnistuneeseen työyhteisöön sijoittumiseen saat maksuttomasta työpaikkaohjaajakoulutuksesta.
- Työpaikallanne voidaan järjestää täsmätyökävely, jossa kartoitetaan täsmätyökykyisen työllistämisen edellytyksiä ja erilaisia vaihtoehtoja.
Live-säätiön HR partneri Kaisa Merentie kertoi täsmätyökykyisten työllistämisestä Työmaailman parannusviikolla 11.9.2024.
Lue lisää
- Työolosuhteiden järjestelytuki
- Palkkatuki työntekijän palkkakustannuksiin
- Uuden työntekijän löytäminen
- Monimuotoinen työyhteisö
- Keinoja työn mukauttamiseen työnantajalle