Rekrytera på ett mer inkluderande sätt

Nyheter

Inkludering innebär att människor med olika bakgrund aktivt tas med och uppskattas. Det är viktigt att beakta när du rekryterar nya arbetstagare.

Nedan räknar vi upp några saker som gör det möjligt att rekrytera på ett mer inkluderande sätt.

Prioritera färdigheter och kompetens

Du når arbetssökandena på ett mångsidigare sätt när du i rekryteringen i första hand fokuserar på att beskriva de färdigheter och den kompetens som krävs för uppgiften.

  • Definiera arbetsbeskrivningen tydligt. Berätta i platsannonsen vilka färdigheter och vilken kompetens som är allra viktigast för den lediga tjänsten. I alla tjänster behöver man till exempel inte vara slagfärdig och utåtriktad, utan ibland kan det vara viktigare att man är noggrann och orkar sköta rutinmässiga uppgifter.
  • Med hjälp av anonym rekrytering kan du förebygga effekterna av även omedvetna fördomar och attityder när du i första hand fäster uppmärksamhet vid den arbetssökandes kompetens. Vid anonym rekrytering låter den arbetssökande bli att ange uppgifter om sig själv som inte hänför sig till kompetensen eller behörighetsvillkoren för den arbetsuppgift som söks. Dessa är till exempel namn, kön, ålder och etnisk bakgrund.

Inkludering i platsannonsen

Om du vill få arbetsansökningar av personer med många olika slags bakgrund kan du uttrycka detta på olika sätt i platsannonsen.

  • Om du vill ge en arbetsmöjlighet till en person som inte är lätt att sysselsätta kan du till exempel säga att arbetet kan utföras på deltid eller att arbetet också kan lämpa sig för en person med anpassad arbetsförmåga.
  • Fäst uppmärksamhet vid arbetsplatsannonsens språk och eventuella bilder. Om du förutom finska och svenska också skriver annonsen till exempel på engelska når du bättre även sådana arbetssökande som inte behärskar finska eller svenska så bra. Fäst också uppmärksamhet vid ordval och fundera på om de på ett jämlikt sätt uppmuntrar alla slags arbetssökande att söka jobbet.
  • Visa arbetsplatsens tillgänglighetsuppgifter i platsannonsen och på organisationens webbplats.
  • Överväg att lägga till en mångfaldsklausul i platsannonsen. Med klausulen kan organisationen visa att den värdesätter mångfald och uppmuntra personer från olika minoriteter och underrepresenterade grupper att söka platsen.
  • Öppenhet om löner ökar transparensen i lönesättningen. Lyft fram information om lönen eller löneskalan redan i ett tidigt skede av rekryteringsprocessen så att den arbetssökande inte behöver fråga separat om saken.

Efter genomgång av arbetsansökningarna

När du tar emot arbetsansökningar från personer med många olika utgångspunkter, kallar dem till arbetsintervju och fattar rekryteringsbeslut lönar det sig att beakta följande saker.

  • Kom ihåg att unga, kroniskt sjuka personer och personer med funktionsnedsättning kan ha lite arbetserfarenhet eller hobbyverksamhet i sin meritförteckning eller att det kan förekomma tomma perioder. Det är normalt, och det borde inte påverka valet av arbetstagare för mycket.
  • En strukturerad intervju, dvs. en blankettintervju, kan vara användbar i vissa situationer. I en strukturerad intervju fyller den arbetssökande i ett formulär med frågor och färdiga svarsalternativ.
  • Du får konkreta bevis på den arbetssökandes kompetens och färdigheter när du ber hen om arbetsprov eller till exempel ordnar en arbetssimulering där den arbetssökande strävar efter att klara av situationer som imiterar den verkliga vardagen i det arbete som söks.
  • Anpassningar till exempel i arbetstiden, arbetsuppgifterna och arbetsmiljön möjliggör arbete när den arbetssökande har begränsningar som gäller arbetet. Anpassningarna ska dock vara rimliga för dig som arbetsgivare till exempel i fråga om kostnaderna. Du kan få stöd för specialarrangemang på arbetsplatsen för anpassningsåtgärderna från arbets- och näringsbyrån.

Listan grundar sig delvis på arbets- och organisationspsykolog, karriärvägledare och rekryterare Päivi Montgomerys presentation under evenemanget Työmaailman parannusviikko 10.9.2024.

Läs mer

Mer information

Hur kan vi främja mångfald vid rekrytering? (ttl.fi)