Näin rekrytoit inklusiivisemmin

Uutinen

Inklusiivisuus tarkoittaa erilaisista taustoista tulevien ihmisten aktiivista mukaan ottamista ja arvostamista. Se on tärkeää ottaa huomioon silloin, kun olet rekrytoimassa uusia työntekijöitä.

Listasimme muutamia asioita, jotka mahdollistavat inklusiivisemman rekrytoinnin.

Taidot ja osaaminen etusijalla

Tavoitat työnhakijoita monimuotoisemmin, kun keskityt rekrytoinnissa ensisijaisesti tehtävässä vaadittujen taitojen ja osaamisen kuvailuun.

  • Määrittele tehtävänkuva selkeästi. Kerro työpaikkailmoituksessa, millaiset taidot ja osaaminen ovat avoimessa tehtävässä kaikkein tärkeimpiä. Kaikissa tehtävissä ei tarvitse olla esimerkiksi sanavalmis ja ulospäinsuuntautunut, vaan joskus voi olla tärkeämpää, että on tarkka ja jaksaa hoitaa rutiininomaisia tehtäviä.
  • Anonyymin rekrytoinnin avulla voit ehkäistä tiedostamattomienkin ennakkoluulojen ja asenteiden vaikutusta, kun kiinnität huomion ensisijaisesti työnhakijan osaamiseen. Anonyymissa rekrytoinnissa työnhakija jättää ilmoittamatta itseään koskevat tiedot, jotka eivät liity osaamiseen tai haettavan työtehtävän kelpoisuusvaatimuksiin. Näitä ovat esimerkiksi nimi, sukupuoli, ikä ja etninen tausta.

Inklusiivisuus työpaikkailmoituksessa

Jos toivot työhakemuksia monenlaisista lähtökohdista tulevilta henkilöiltä, voit ilmaista asian erilaisin tavoin työpaikkailmoituksessa.

  • Jos haluat antaa työmahdollisuuden henkilölle, jonka ei ole helppoa työllistyä, kerro esimerkiksi, että työtä voi tehdä osa-aikaisesti tai että työ voisi soveltua myös täsmätyökykyiselle henkilölle.
  • Kiinnitä huomiota työpaikkailmoituksen kieleen ja mahdollisiin kuviin. Ilmoituksen laatiminen suomen ja ruotsin lisäksi esimerkiksi englannin kielellä tavoittaa paremmin myös sellaiset työnhakijat, jotka eivät osaa hyvin suomen tai ruotsin kieltä. Kiinnitä huomiota myös sanavalintoihin ja pohdi, kannustavatko ne tasapuolisesti kaikenlaisia työnhakijoita hakemaan tehtävään.
  • Laita työpaikan esteettömyystiedot näkyviin työpaikkailmoitukseen ja organisaation verkkosivuille.
  • Harkitse monimuotoisuuslausekkeen lisäämistä työpaikkailmoitukseen. Lausekkeella organisaatio voi osoittaa arvostavansa monimuotoisuutta ja kannustaa eri vähemmistöihin ja aliedustettuihin ryhmiin kuuluvia hakemaan tehtävään.
  • Palkka-avoimuus lisää palkkauksen läpinäkyvyyttä. Tuo tiedot palkasta tai palkkahaitarista esiin jo varhaisessa vaiheessa rekrytointiprosessia, jotta työnhakija ei joudu kysymään asiasta erikseen.

Työhakemusten läpikäynnin jälkeen

Kun vastaanotat työhakemuksia monenlaisista lähtökohdista tulevilta ihmisiltä, kutsut heitä työhaastatteluun ja teet rekrytointipäätöksiä, kannattaa ottaa huomioon seuraavat asiat.

  • Muista, että esimerkiksi nuorten, kroonisesti sairaiden ja vammaisten henkilöiden ansioluettelossa työkokemus tai harrastuneisuus voi olla vähäistä tai niihin liittyvässä historiassa saattaa olla tyhjiä jaksoja. Se on normaalia, eikä asian pitäisi vaikuttaa liikaa työntekijän valintaan.
  • Strukturoitu haastattelu eli lomakehaastattelu voi olla joissakin tilanteissa käyttökelpoinen. Strukturoidussa haastattelussa työnhakija täyttää lomaketta, jossa on kysymyksiä ja valmiita vastausvaihtoehtoja.
  • Saat konkreettista näyttöä työnhakijan osaamisesta ja taidoista, kun pyydät häneltä työnäytteitä tai järjestät esimerkiksi työsimulaation, jossa työnhakija pyrkii suoriutumaan haettavan työn todellista arkea jäljittelevistä tilanteista.
  • Mukautukset esimerkiksi työaikaan, työtehtäviin ja työympäristöön mahdollistavat työskentelyn silloin, kun työnhakijalla on työn tekemiseen liittyviä rajoitteita. Mukautusten täytyy kuitenkin olla sinulle työnantajana kohtuullisia esimerkiksi kustannusten osalta. Voit saada työn mukautustoimenpiteisiin työolosuhteiden järjestelytukea TE-toimistosta.

Listaus perustuu osittain työ- ja organisaatiopsykologi, uraohjaaja ja rekrytoija Päivi Montgomeryn esitykseen Työmaailman parannusviikolla 10.9.2024.

Lue lisää

Aiheesta muualla

Miten edistää monimuotoisuutta rekrytoinnissa? (ttl.fi)