Efterfrågan på hälso- och sjukvårdsexperter

  • Nyheter

Hälso- och sjukvårdsbranschen har behov av arbetstagare i en stor del av landet. Situationen kommer sannolikt att fortsätta på samma sätt även i framtiden. I det människonära och ansvarsfulla arbetet definierar utbildningen i hög grad arbetsuppgifterna och arbetsfördelningen. Det finns ett behov av många slags arbetstagare inom branschen.

Enligt arbetskraftsbarometern råder det brist på arbetstagare inom social-, hälso- och välfärdsbranschen. Särskilt för sjukskötare och närvårdare finns det arbete även inom den närmaste framtiden. 

Inom social-, hälso- och välfärdsbranschen råder måttlig brist på arbetskraft i landskapen Lappland, Norra Karelen, Södra Savolax och Österbotten. Lindrig arbetskraftsbrist förekommer i landskapen Södra Österbotten, Kajanaland, Norra Savolax, Tavastland och Egentliga Finland. På andra håll i Finland finns det ett problem med matchning av arbetskraften, vilket innebär att arbetslösa arbetssökandes kompetens inte möts med lediga arbetsplatser. Enligt arbetskraftsbarometern behöver social-, hälso- och välfärdsbranschen i synnerhet flera arbetstagare med digital kompetens samt språkkunniga arbetstagare. 

Möjligheternas bransch 

Hälso- och sjukvårdsbranschen erbjuder många olika arbetsuppgifter och organisationer att arbeta i. Den offentliga sektorn i kommunerna och samkommunerna sysselsätter flest yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården. Cirka en fjärdedel av hälso- och sjukvårdspersonalen arbetar inom den privata sektorn i företag och organisationer som tillhandahåller hälso- och sjukvårdstjänster. En del arbetstagare inom branschen arbetar i viss mån även utomlands till exempel för Finlands Röda Kors och i kyrkans organisationer inom utvecklingssamarbetet. Företagande är ett sätt att skapa en lämplig karriär för sig själv. Många yrkesutbildade inom branschen har grundat ett eget företag eller verkar som yrkesutövare. 

Utbildning och eget intresse gör det möjligt att skapa en egen karriär. Tilläggsutbildning möjliggör nya arbetsuppgifter och digitaliseringen ökar möjligheterna till distansarbete även inom hälso- och sjukvården. 

Man kan utbilda sig inom hälso- och sjukvårdsbranschen vid yrkesläroanstalter på andra stadiet, där man kan avlägga grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen. I närvårdarstudierna kan man inrikta sig på till exempel akutvård, sjukvård, omsorg eller mun- och tandvård. Vid yrkeshögskolor kan man studera social- och hälsovårdsbranschen med olika inriktningsalternativ. Examensbenämningarna är till exempel sjukskötare, hälsovårdare, barnmorska, röntgenskötare och förstavårdare. På universitet kan man studera medicin och bli läkare.

Förbered dig inför vårens gemensamma ansökan 

När vårens gemensamma ansökan närmar sig kan du bekanta dig närmare med hälso- och sjukvårdspersonalens erfarenheter och berättelser på Jobbmarknaden och eventuellt hitta ett yrke som passar just dig. Intervjuerna och karriärberättelserna ger den som är intresserad av yrket information om arbetsuppgifterna som ingår i yrket samt om arbetets bästa och utmanande sidor.   

Här hittar du de viktigaste datumen för vårens gemensamma ansökan:

  • Ansökningstiden för utbildningar efter den grundläggande utbildningen är 20.2–19.3.2024.   
  • Den första gemensamma ansökan till högskolor är 3–17.1.2024.   
  • Den andra gemensamma ansökan till högskolor är 13–27.3.2024.

Inom hälso- och sjukvården är det viktigt med ett genuint intresse för patienterna samt en positiv attityd och goda interaktionsfärdigheter. Om dessa är i skick mår i allmänhet hela arbetsgemenskapen bra och vården av patienterna går smidigt. -Johanna Snäll, Specialistläkare i mun- och käkkirurgi

Läs mer

Mer information

Arbetskraftsbarometern (tyovoimabarometri.fi)