Barnskötare
"Det bästa är när barnen rusar i famnen på morgonen, kramar under dagen och kallar mig utomhus vid namn, även om jag inte är en vårdare i deras grupp. Då upplever jag att jag har lyckats i mitt arbete."
- Tanja Kujansuu
- Barnskötare i Björneborgs stad.
- Har avlagt grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen vid Sataedun ammattiopisto.
- Sju års arbetserfarenhet inom branschen.
Berätta kort vad du arbetar med.
Jag arbetar som barnskötare i en grupp med barn under 3 år på ett kommunalt daghem. Jag ansvarar för barnens vård och handledning samt för planeringen av gruppverksamheten. Dessutom hjälper jag barnen i vardagliga sysslor, såsom att äta och klä på sig, samt sörjer för barnens hygien. Jag utarbetar också planer för småbarnspedagogiken för barn som jag har blivit utsedd att ansvara för.
Hur har du hamnat i det yrke du valt?
Jag har tidigare utexaminerats som närvårdare. Tidigare arbetade jag på sjukhus som instrumentskötare samt i vård- och fostringsarbete på en barnskyddsanstalt. Arbetet inom barnskyddet var psykiskt så tungt att jag bytte till småbarnspedagogiken.
Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.
I början av dagen kontrollerar jag alla olika barngruppers telefoner, läser och svarar på meddelanden från föräldrarna. Barn som kommer först placeras först i samma grupp och när antalet barn ökar övergår man småningom till egna grupper. Vid morgonmålet delar jag upp maten och matar de minsta barnen, varefter jag städar upp efter måltiden tillsammans med andra vårdare. Därefter får barnen gå på toaletten och vid behov byter vi blöjor.
Efter frukosten hålls en morgoncirkel, varefter man pysslar eller leker en stund innan man går ut. När barnen är utomhus stannar jag själv inomhus för att förbereda pyssel eller andra saker. Efter utomhusvistelsen tvättar barnen händerna och vi börjar förbereda oss för lunch. Efter att man ätit blir det toalettbesök och sedan en vilostund. Morgonskiftet avslutas mitt på dagen och resten av morgonskiftet går åt till att förbereda kommande sysslor.
Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?
Jag arbetar på daghem, så i mitt arbete ingår daglig utomhusvistelse. I vårt daghem finns tre olika turer som är morgonskift kl. 5.50–13, mellanskift kl. 8–16 och kvällsskift kl. 8.30–17. Undantag till på förhand överenskomna arbetstider förekommer ofta.
Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?
Jag är glad och energisk och det är till stor nytta i mitt arbete med barn, föräldrar och kolleger. Barnskötaren vara en trygg vuxen i barnens ögon som är lätt att närma sig. Arbetet inom småbarnspedagogiken känns lättsamt och lätt om saker och ting är i balans i det egna livet.
Vad är det bästa med ditt yrke?
Det bästa är när barnen rusar i famnen på morgonen, kramar under dagen och kallar mig utomhus vid namn, även om jag inte är en vårdare i deras grupp. Då upplever jag att jag har lyckats i mitt arbete.
Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?
Jag är nöjd med mitt arbete, men naturligtvis upplever jag ibland utmattning. Till exempel är man trött när ständiga sjukdomar försvårar daghemmets vardag. En bra arbetsgemenskap och humor hjälper en dock att orka.
Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli barnskötare?
Branschen är inte lämplig för de som inte är stresståliga. I daghemmets vardag måste man tillämpa och anpassa sig till förändrade förhållanden. Ibland är det bättre att förhålla sig till planer som gått fel med humor än att klaga.
Hur ser framtiden ut för ditt yrke?
Jag tror att det kommer att finnas mycket arbete för yrkespersoner inom småbarnspedagogiken även i framtiden. Jag vågar nog rekommendera branschen om den verkar intressant.