Asiointi-osiossa voi esiintyä häiriöitä uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Asiointi-osiossa on käyttökatko vuodenvaihteessa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Lastenhoitaja

Haastattelut Julkaistu

"Parasta on se, kun lapset ryntäävät aamulla syliin, käyvät halaamassa päivän aikana ja kutsuvat minua ulkona nimellä, vaikka en olisi heidän ryhmänsä kasvattaja. Silloin koen, että olen onnistunut työssäni."

  • Tanja Kujansuu 
  • Lastenhoitajana Porin kaupungilla. 
  • Suorittanut sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon Sataedun ammattiopistossa. 
  • Työkokemusta alalta seitsemän vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.  

Työskentelen lastenhoitajana alle 3-vuotiaiden ryhmässä kunnallisessa päiväkodissa. Vastaan lasten hoidosta ja ohjaamisesta sekä ryhmätoiminnan suunnittelusta. Lisäksi autan lapsia arkisissa toimissa, kuten ruokailussa ja pukemisessa, sekä huolehdin lasten hygieniasta.  Laadin myös varhaiskasvatussuunnitelmat lapsille, jotka on nimetty vastuulleni. 

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Olen valmistunut aikoinaan lähihoitajaksi. Työskentelin aiemmin sairaalassa välinehuoltajana sekä hoito- ja kasvatustyössä lastensuojelulaitoksessa. Työ lastensuojelussa oli henkisesti niin raskasta, että vaihdoin varhaiskasvatuksen pariin. 

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Päivän alussa tarkistan kaikkien eri lapsiryhmien puhelimet, luen vanhemmilta tulleet viestit ja vastaan niihin. Ensimmäisenä saapuvat lapset sijoitetaan ensin samaan ryhmään, ja lapsimäärän kasvaessa siirrytään pikkuhiljaa omiin ryhmiin. Aamupalalla jaan ruokaa ja syötän pienimpiä lapsia, minkä jälkeen siivoan ruokailun jäljet yhdessä muiden hoitajien kanssa. Sen jälkeen käytämme lapsia vessassa sekä tarvittaessa vaihdamme vaipat. 

Aamupalan jälkeen pidetään aamupiiri, jonka jälkeen askarrellaan tai leikitään hetki ennen ulosmenoa. Kun lapset ovat ulkona, jään itse sisälle valmistelemaan tulevia askarteluita tai muita asioita. Ulkoilun jälkeen lapset otetaan sisälle käsipesun kautta ja alamme valmistautua lounaaseen. Syömisen jälkeen mennään vessakäynnin kautta viettämään lepohetkeä. Aamuvuoro päättyy puolen päivän maissa, ja aamuvuoron loppuaika kuluu valmistautuessa tuleviin puuhiin. 

Millaisessa työympäristössä tai työaikoina työskentelet?  

Työskentelen päiväkodissa, joten työhöni sisältyy päivittäin ulkoilua. Päiväkodissamme on kolme erilaista vuoroa, jotka ovat aamuvuoro kello 5.50–13, välivuoro kello 8–16 ja iltavuoro kello 8.30–17. Poikkeuksia ennalta sovittuihin työaikoihin tulee usein. 

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?  

Olen iloinen ja energinen, ja siitä on paljon hyötyä työssäni lasten, vanhempien ja kollegoiden kanssa. Lastenhoitajan tulee olla lasten silmissä turvallinen aikuinen, jota on helppo lähestyä. Työ varhaiskasvatuksessa tuntuu kevyeltä ja helpolta, jos omassa elämässä asiat ovat tasapainossa. 

Mikä on parasta ammatissasi?  

Parasta on se, kun lapset ryntäävät aamulla syliin, käyvät halaamassa päivän aikana ja kutsuvat minua ulkona nimellä, vaikka en olisi heidän ryhmänsä kasvattaja. Silloin koen, että olen onnistunut työssäni. 

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?  

Olen tyytyväinen työhöni, mutta totta kai joskus koen uupumista. Esimerkiksi silloin väsyttää, kun jatkuvat sairastelut hankaloittavat päiväkodin arkea. Hyvä työyhteisö ja huumori auttavat kuitenkin jaksamaan. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee lastenhoitajan ammattia?  

Tämä ala ei sovi tiukkapipoisille. Päiväkodin arjessa joutuu soveltamaan ja mukautumaan muuttuviin olosuhteisiin. Toisinaan pieleen menneisiin suunnitelmiin on parempi suhtautua huumorilla kuin valittamisella. 

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?   

Uskon, että varhaiskasvatuksen ammattilaisille riittää paljon töitä myös tulevaisuudessa. Uskallan suositella alaa, jos se yhtään kiinnostaa.

Jaa artikkeli