Brottspåföljdsarbetare
"Brottspåföljdsarbetaren bedömer den dömdas kriminogena faktorer, dvs. faktorer som kan vara sådana som orsakar, upprätthåller eller ökar det brottsliga beteendet. Detta förutsätter god människokännedom och förmåga till helhetstänkande. I yrket måste man tåla motgångar och stress, men förmågan utvecklas i takt med arbetserfarenheten."
- Mikko Tasanto
- Som brottspåföljdsarbetare vid byrån för samhällspåföljder i Helsingfors.
- Har utexaminerats som samhällspedagog från Humanistiska yrkeshögskolan, där han också har avlagt högre YH-examen. Dessutom har han tidigare avlagt grundexamina inom brottspåföljdsmyndigheten och säkerhetsbranschen. Studerar som bäst specialyrkesexamen i ledarskap och företagsledning.
- 23 års arbetserfarenhet inom branschen.
Berätta kort vad du arbetar med.
Jag är brottspåföljdsarbetare, det vill säga jag gör påföljdsutredningar där man bedömer förutsättningarna för en person som gjort sig skyldig till brott att klara av samhällstjänsten. En påföljdsutredning görs när åklagaren eller rätten överväger samhällstjänst som prestationsformen för hens dom. Samtidigt gör jag en helhetsbedömning av den dömdas liv, inklusive det förflutna, nuet och framtiden. Dessa utgör den dömdas plan för strafftiden, där jag tar ställning till med vilka metoder den dömdas brottsfria livsstil kan stödjas under strafftiden.
Till mina uppgifter hör dessutom att ordna en plats där den dömda utför samhällstjänsten. Jag övervakar utförandet och håller regelbundet kontakt med den dömda och servicestället.
Hur har du hamnat i det yrke du valt?
Min barndoms drömyrke var polis. I och med sommarjobb blev jag dock väktare på den privata sidan. Senare blev jag fångvaktare i fängelset. Dessutom har jag arbetat med flera olika uppgifter inom brottspåföljdsbranschen och det vägen har jag fortsatt på.
Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.
Min arbetsdag börjar ofta med att jag öppnar min dator och läser e-posten. Samtidigt kontrollerar jag om vår interna kommunikationsplattform innehåller ny information om brottspåföljdsbranschen. Därefter ser jag i kalendern vilka möten som har avtalats för dagen. I min arbetsdag ingår vanligtvis några intervjuer i anslutning till påföljdsutredningar, att skriva utlåtanden, möten med personalen på serviceställena samt utredning av de dömdas ärenden. Dessutom deltar jag i olika arbetsgrupper och utbildningar inom brottspåföljdsbranschen.
Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?
På kontoret arbetar jag i en lokal där vi är flera i samma rum. Jag jobbar också på distans, för då är det lättare att koncentrera sig. Jag reser en del till fängelserna och till brottspåföljdsmyndighetens samarbetspartner.
Min arbetstid är flexibel, dvs. på morgonen kan jag inleda arbetet kl. 6.30–10 och på eftermiddagen avsluta arbetet kl. 14–20.
Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?
Brottspåföljdsarbetaren bedömer den dömdas kriminogena faktorer, dvs. faktorer som kan vara sådana som orsakar, upprätthåller eller ökar det brottsliga beteendet. Detta förutsätter god människokännedom och förmåga till helhetstänkande. I yrket måste man tåla motgångar och stress, men förmågan utvecklas i takt med arbetserfarenheten.
Vad är det bästa med ditt yrke?
Det bästa är när jag kan verbalisera något för den dömde muntligt eller skriftligt på ett sätt som får hen att ändra sitt beteende. Människan kan göra sig skyldig till brott om och om igen, men ibland får vår diskussion hen att inse hur spiralen kan brytas. Det kan kräva mycket arbete av mig och mina kollegor, men det leder till en betydande känsla av framgång.
Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?
Det känns utmanande om den dömda inte vill ändra sitt liv utan fortsätter sitt brottsliga beteende. Även det känns frustrerar när den dömda inte kommer till den överenskomna intervjun.
Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli brottspåföljdsarbetare?
För många som funderar på yrkesval är brottspåföljdsbranschen inte nödvändigtvis det mest lockande alternativet, men vi har överraskande mångsidiga uppgifter runt om i Finland. Arbetsuppgifter erbjuds i fängelser, byråer för samhällspåföljder, enheter för kundbedömning, verkställighetsuppgifter och förvaltning. Detta är ett människonära arbete där den egna personligheten får synas. Jag tror att det också har en positiv inverkan på arbetstrivseln.
Även om det inte finns lediga arbetsplatser lönar det sig att modigt kontakta den enhet där du skulle vilja arbeta.
Hur ser framtiden ut för ditt yrke?
Som det ser ut kommer det att finnas tillräckligt med arbete inom branschen eftersom brottsligheten knappast minskar, snarare tvärtom. Den offentliga förvaltningen utsätts för spartryck, men för närvarande verkar det som om brottspåföljdsarbetet inte är i störst fara.