Församlingspastor
"När världen känns orolig behöver människor varandra allt mer. Det är viktigt att bli hörd och sedd. Kyrkan kan erbjuda allt detta och det är vi prästers och församlingens medarbetares uppgift att vara närvarande för dem som behöver stöd."
- Anna Markkanen
- Församlingspastor och Kellokoski områdespräst i Tusby församling.
- Utexaminerad teologie magister från Helsingfors universitet.
- Sex års arbetserfarenhet inom branschen.
Berätta kort vad du arbetar med.
Jag arbetar som församlingspastor i Tusby församling och ansvarar för Kellokoski områdesarbete. Till mina uppgifter hör att planera och genomföra verksamheten tillsammans med områdesteamet. Jag förrättar huvudsakligen gudstjänster i Tusby i norr och sköter dessutom kyrkliga förrättningar, andakter och gudstjänster samt gör konfirmandarbete inom hela Tusby församlings område.
Hur har du hamnat i det yrke du valt?
Jag arbetade tio år inom handelsbranschen tills jag ville studera till en högskoleexamen. Samtidigt upplevde jag en andlig inbjudan till prästarbetet. Vid sidan av studierna utförde jag frivilligarbete och deltog som sommararbetare i anordnandet av konfirmandundervisning i olika församlingar. Prästernas sysselsättningssituation har varierat under årens lopp och det är vanligt att inleda karriären med vikariat. Så här började också min väg till prästarbetet år 2019. Först arbetade jag i Träskända församling. Därefter fick jag prästvigningen förrättad av biskopen, dvs. gavs rätt att verka som präst i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Jag har fått tjäna den nuvarande församlingen Tusby sedan 2021.
Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.
En prästs vardag består av att möta församlingsmedlemmarna i olika situationer. Jag kan börja min arbetsdag med ett möte med en dopfamilj, varefter jag sedan möter anhöriga som sörjer, stöder dem mitt i sorgen och planerar begravningen tillsammans med dem. Jag försöker möta människor utan brådska. Dessutom omfattar vardagsarbetsdagarna planering av verksamheten och möten. De kyrkliga förrättningarna, dop, jordfästningar och vigslar, infaller ofta under veckosluten tillsammans med gudstjänsterna.
Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?
Man måste röra sig mycket i arbetet som präst, så bilen är ett nödvändigt färdmedel åtminstone i Tusby. Skolor, servicehus, begravningskapell och kyrkor i närområdet har blivit bekanta. Till exempel ordnas dop också hemma hos församlingsmedlemmarna.
Jag har ingen regelbunden arbetstid och arbetar på vardagar och veckoslut. Mina lediga dagar är ofta måndag och tisdag. Dessutom har vi kretsar som leds av frivilliga och som ofta samlas kvällstid och som jag försöker besöka regelbundet. I mitt arbete ingår också jourarbete, vilket innebär att jag är anträffbar per telefon kl. 9–21. Jag betjänar våra församlingsmedlemmar i själavårdande samtal. Jag är också beredd att förrätta församlingsmedlemmarnas sista nattvard och dessa situationer kan komma plötsligt – ofta till och med på kvällen.
Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?
Social karaktär, goda interaktionsfärdigheter och förmåga att vara närvarande är viktiga i arbetet som präst eftersom man arbetar med människor i olika åldrar och livssituationer. I församlingspastorns arbete är det viktigt att kunna skapa ett rum och en stund utan brådska. Förutom att sjunga spelar jag själv på många evenemang, så det är en fördel att vara musikalisk. Mediekompetens är viktigt och vid många evenemang behövs förmåga att fotografera, streama och kommunicera i olika kanaler i sociala medier.
Vad är det bästa med ditt yrke?
Det bästa är att arbetet är betydelsefullt och att jag får vara med i stunder av glädje och sorg. Tron på Gud och på Jesu dop- och missionsbefallning utgör grunden för mitt arbete, och vägledning är närvarande i alla mina arbetsuppgifter. Jag upplever att arbetet som präst är mitt kall.
Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?
Ibland är det svårt att samordna arbete och fritid, eftersom jag inte har regelbundna arbetstider. Ibland blir jag även och funderar över tunga arbetsuppgifter efter att arbetsdagen tagit slut, men med erfarenhet har jag också lärt mig att hantera svårare känslor. Kyrkan erbjuder olika utbildningar och arbetshandledning som stöder orken i arbetet.
Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli församlingspastor?
Arbetet som präst är mångsidigt, betydelsefullt, människonära och givande. Församlingen är en fin arbetsgemenskap där man får samarbeta multiprofessionellt med kompetenta kollegor. Jag rekommenderar teologistudier och prästyrket för dem som känner ett kall till andligt arbete.
Hur ser framtiden ut för ditt yrke?
Det talas mycket om kyrkans framtid, medlemskapet i kyrkan och trons betydelse. Hotbilderna i anslutning till diskussionen framträder inte lika mycket i vardagen som man kunde tänka sig.
När världen känns orolig behöver människor varandra allt mer. Det är viktigt att bli hörd och sedd. Kyrkan kan erbjuda allt detta och det är vi prästers och församlingens medarbetares uppgift att vara närvarande för dem som behöver stöd. Det är en hederssak för oss.