Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen kontakta den lokala arbetskraftsmyndigheten. Ärenden som inte kunnat skötas kan rättas till i efterhand. Läs mera
 

Anvisningar och stöd⁠

Tjänsteinnehavare inom specialdiakoni

Intervjuer Publicerad

"I detta arbete behövs sociala färdigheter och förmåga att leda grupper, samt förmåga att lyssna. Dessutom måste man kunna söka information från olika källor. Eftersom detta yrke också innefattar att man erbjuder ekonomisk rådgivning, behövs också matematisk och ekonomisk kompetens."

Diakoni Antti Härö
  • Antti Härö 
  • Tjänsteinnehavare inom specialdiakoni vid Rovaniemi församling. 
  • Har utexaminerats som elmontör från Oulun ammattioppilaitos och kyrkans ungdomsledare från Sisälähetysseuran opisto, samt socionom-diakon från Diakoni-yrkeshögskolan. 
  • 25 års arbetserfarenhet inom branschen. 

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag utför diakoniarbete vid Rovaniemi församling, där jag ansvarar för rusmedels-, kriminal- och gatumissionsarbetet. Mitt arbete består av individuella möten och gruppmöten samt ordnande av olika evenemang, till exempel soppaluncher. Vid kundmöten erbjuder jag psykiskt stöd, själavård och ekonomisk rådgivning. 

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag utexaminerades som elmontör under lågkonjunkturen. Det fanns inget arbete, eller det var mycket svårt att hitta det. Inspirerad av min hobby, scouting, bestämde jag mig för att studera till ungdomsledare. Efter examen märkte jag att Sjömanskyrkan hade en ledig tjänst som frivilligarbetare utomlands. Jag fick jobbet, och med tiden märkte jag att diakoniarbete skulle kunna vara mer min grej än arbetet som ungdomsledare. 

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

På morgonen läser jag först e-posten på kontoret, varefter jag vanligtvis har ett individuellt möte eller gruppmöte, besöker en samarbetspartner samt planerar och ordnar gruppmöten och soppaluncher. Temana för individuella möten och gruppmöten varierar, men de har oftast att göra med psykiskt och ekonomiskt välbefinnande.  

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?  

Jag gör planeringsarbetet på kontoret. Kundmöten kan hållas nästan var som helst, till exempel vid ett vindskydd, på joggingstigen eller hemma hos kunden. Jag har inga arbetstider, vilket i praktiken innebär att jag måste själv ta ansvar för att jag inte arbetar för lite eller för mycket. Jag strävar efter att utföra största delen av arbetet mellan morgon och eftermiddag, men jag jobbar också på kvällarna och veckosluten. 

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

I detta arbete behövs sociala färdigheter och förmåga att leda grupper, samt förmåga att lyssna. Dessutom måste man kunna söka information från olika källor. Eftersom detta yrke också innefattar att man erbjuder ekonomisk rådgivning, behövs också matematisk och ekonomisk kompetens. Ordnandet av soppaluncher kräver i sin tur någorlunda färdigheter i matlagning, eller åtminstone tillredning av mat. 

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med det här yrket är möten med människor och friheten att göra saker på det sätt som man själv anser vara bäst. Diakoniarbetet styrs av kyrkolagen och bestämmelser som ger diakoniarbetarna anvisningar men också stor frihet. 

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Om man inte kan dra gränser för sin egen arbetstid och ork kan avsaknaden av arbetstider bli en utmaning. Människors situationer kan vara svåra och sorgliga, och förståeligt nog återspeglas det ibland i kundernas beteende. 

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli diakon?

På sätt och vis är det här yrket ett kall, och viljan att hjälpa får många att söka sig till branschen. Det finns dock en risk att man försjunker för mycket i arbetet och inte kan avgränsa sitt eget uppgiftsområde och sin arbetstid. Man måste komma ihåg att ta hand om sig själv så att hjälparen inte blir den som behöver hjälp. 

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Jag är helt säker på att behovet av detta arbete inte kommer att minska, men resurserna kommer förmodligen att vara ännu mer begränsade i framtiden. 

Dela artikeln