Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Fotograf, maskör

Intervjuer Publicerad

"Man ska utföra varje uppdrag som om det var livets viktigaste jobb. Om du gör ditt jobb väl, rekommenderar kunderna dig och beställer nya fotograferingar."

Valokuvaaja Linda Lipponen
  • Linda Lipponen 
  • Fotograf, maskör och företagare i företaget Tmi Lifu - Life is Fun 
  • Har avlagt yrkesexamen för fotograf vid Stadin ammattiopisto samt YH-examen för socionom vid Helsingfors yrkeshögskola Stadia. 
  • Sex års arbetserfarenhet som företagare inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med. 

Största delen av min vardag består av fotografering. Dessutom gör jag smink och frisyrer, i allmänhet stajling för fotograferingar och ibland festmakeup. Jag gör också reklammodell- och scenuppdrag, stickningar på beställning samt utbildar. Som företagare kan man själv definiera vad man gör, så jag har försökt utnyttja min kompetens på ett mångsidigt sätt. 

Hur har du hamnat i det yrke du valt? 

Jag började fotografera för cirka 10 år sedan i och med min pin-up-hobby. Först fotograferade jag mina modellkompisar och uppträdanden. Jag fick höra att jag var bra och att jag borde fotografera mer. Det inspirerade mig.  

Jag ville inte genast köpa utrustning för flera tusen euro och kalla mig fotograf, utan övade småningom och prövade om jag var bra på det här. Genom att öva fick jag säkerhet och mod att investera i utrustning. Småningom har jag skaffat studioljus och en ordentlig kamera. 

Jag fotograferade länge vid sidan av mitt arbete som ungdomsledare. När jag hade fotograferat under en tid uppmuntrade en arbetskamrat mig att studera inom branschen. I skolan fick jag den tekniska sidan helt i ordning, dvs. jag lärde mig använda blixtljus och fotografera i studioförhållanden. Efter min utexaminering har jag försörjt mig själv med mitt eget företag. 

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka. 

Mina arbetsveckor varierar väldigt mycket. Ibland är det tystare och veckan saknar fotograferingsuppdrag. Ibland är det mer brådskande. Denna vecka har jag till exempel fyra uppdragsdagar, vilket är ganska ovanligt. Hösten och våren är i allmänhet hektiska tider. Utöver fotografering redigerar jag bilder och marknadsför mina tjänster.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider? 

En av de finaste sidorna med att vara företagare är att jag själv kan välja min arbetstid. Jag är ingen morgonmänniska, så mina fotograferingsuppdrag börjar i allmänhet tidigast kl. 10, om det bara passar kunden. Jag arbetar dagtid, vardagskvällar och lördagar. Söndagar försöker jag vara ledig. Jag arbetar när det finns arbete. Jag fotograferar i min egen studio, utomhus eller i kundens lokaler. Datorarbeten, till exempel redigering, utför jag hemma.  

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket? 

Man måste behärska den tekniska sidan. Fotografen måste förstå hur kameran och ljusen fungerar samt kunna använda redigeringsprogram. Personfotografer ska ha goda sociala färdigheter, eftersom man måste kunna arbeta med olika slags människor. Få av dem som fotograferas är yrkesmodeller, så man måste handleda dem. Kreativitet är också viktigt. Man måste hitta på nya idéer till bilder och ha ett visuellt öga för att förstå hur man ska placera människor för bilden och vilka färger som passar ihop. När man är företagare måste man ha stresstålighet. Ibland är kalendern för nästa månad fortfarande tom och den ekonomiska situationen är osäker. Jag får ofta fotograferingsuppdrag med en eller två veckors varsel.

Vad är det bästa med ditt yrke? 

Det bästa med mitt arbete är frihet, flexibla arbetstider och egna tidtabeller. Företagande stämplas ofta med att företagare arbetar hela tiden. Jag upplever att man har mer fritid när man arbetar som företagare. Därtill får jag arbeta med ett yrke som jag tycker om. Jag är social, så det är trevligt att få arbeta med olika slags människor.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande? 

Det svåraste är ovissheten då man vanligtvis inte känner till arbetssituationen längre än en eller ett par månader framåt. Man måste lära sig leva med osäkerheten. Ibland får man mer pengar, ibland mindre. Man har ingen fast månadslön att falla tillbaka på. Alla som ämnar starta i branschen måste förstå detta. Man måste också själv ordna sina uppdrag, så behovet av reklam och nätverkande är kontinuerligt. 

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli fotograf? 

I detta arbete måste man våga göra reklam för sig själv. Man ska utföra varje uppdrag som om det var livets viktigaste jobb. Om du gör ditt jobb väl, rekommenderar kunderna dig och beställer nya fotograferingar. Stamkunderna är viktiga i detta yrke, så det lönar sig att ta väl hand om dem. 

Prissättningen ska vara i skick från början. I Finland verkar många skickliga amatörfotografer som arbetar gratis, vilket dumpar fotografernas priser. Man måste be om en lön som man förtjänar för sitt arbete. I början kan man säga att man ännu praktiserar och att prissättningen beaktar detta.  

Fundera vad som är din grej, för det finns otaligt många fotografer. Det lönar sig inte att göra allt. Mitt specialkunnande är pin-up-fotografier. Dessutom kan jag urskilja mig med att jag även gör smink och frisyrer. I Finland finns det inte så många fotografer som även erbjuder stajlingtjänster, särskilt inte med pin-up-stil. Fundera vad du är riktigt bra på och satsa på det så får du de kunder du önskar.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke? 

Jag ser positivt på framtiden eftersom det alltid finns behov av fotografier. Nackdelen är att apparaterna hela tiden utvecklas och mobiltelefonernas kameror redan nu ger mycket goda bilder. Även om man får bra bilder med mobiltelefoner, vinner de inte högklassiga bilder som tagits av en yrkesutbildad person. I synnerhet företagen kommer även i fortsättningen att behöva fotograferingstjänster av yrkesutbildade personer.   

Många har en egen systemkamera, så människorna lär sig själv att ta bilder. För unga är det vardag att ta bilder. Det finns alltså allt fler fotografer, vilket skapar konkurrens. Dessutom gör artificiell intelligens bilder, men jag upplever det inte som en konkurrent, eftersom artificiell intelligens ritar bilder av personer som inte är äkta. Det finns säkert fortfarande efterfrågan på äkta bilder som fotograferats av människor. 

Även efterfrågan på videobild ökar. Det gör jag ännu inte själv, men i framtiden skulle jag vilja utvidga min kompetens även för detta.

Lifu.fi

Dela artikeln