Instrumentskötare
"Jag anser att instrumentskötarens arbete är mycket viktigt och jag tycker att det är meningsfullt och varierande. Mitt arbete har ett tydligt syfte och har ett direkt samband med patientsäkerheten. Jag har alltid gillat att få göra ett noggrant och detaljerat arbete."
- Juuso Heikkilä
- Instrumentskötare på Borgå sjukhus.
- Utexaminerad som instrumentskötare från Taitotalo. Studerar som bäst till en yrkesexamen för arbete som teamledare.
- Tre års arbetserfarenhet inom branschen.
Berätta kort vad du arbetar med.
Jag arbetar som instrumentskötare på intensivvårdens och operationsavdelningens instrumentvårdscentral vid Borgå sjukhus. Till mina uppgifter hör att rengöra, sterilisera och packa instrumenten till operationssalarna. Dessutom utför jag instrumentvård på några hälsostationer, vars utrustning hör ihop med tandvård, gynekologi och endoskopi.
Hur har du hamnat i det yrke du valt?
Jag har jobbat inom restaurangbranschen i 30 år. Coronapandemin påverkade branschen kraftigt, så jag började fundera på ett nytt yrke. Min fru hade precis utbildat sig till instrumentskötare och berättade att hon tyckte om sitt arbete. Jag bestämde mig för att följa fruns exempel och studerade till instrumentskötare.
Jag hade studerat endast några månader när jag erbjöds möjlighet att börja som vikarie för en instrumentskötare på Borgå sjukhus. Arbetet vid sidan av studierna påskyndade lärandet. Jag utexaminerades som instrumentskötare och jag är fortfarande kvar inom branschen jag valt.
Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.
Dagen börjar ofta med tvätt av utrustning som använts inom tandvården eller vid operationer kvällen innan. Efter tvätten fortsätter jag sterilisera utrustningen steg för steg. Slutligen delar jag ut redskapen i operationssalar där de behövs härnäst. I arbetet beaktar jag hela tiden en aseptisk arbetsordning, dvs. ett arbetssätt där man går från smutsigare arbete till renare arbetsskeden. Detta övervakas hela tiden i sjukhusvardagen med hjälp av olika indikatorer och tester.
Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?
Jag arbetar på ett sjukhus där jag möter en del risker och farliga situationer. De vanligaste riskerna är olika smittsamma sjukdomar och vassa instrument, så det är viktigt att använda rätt slags skydd och följa anvisningarna. Arbetsskiftena infaller i regel mellan klockan 7 och 20.
Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?
Renlighet och hygien i instrumentskötarens arbete är a och o, vilket förutsätter noggrannhet och ansvarsfullhet. Man bör kunna lagstiftningen om arbetet till exempel i fråga om patientsäkerhet och produkter och utrustning för hälso- och sjukvård. Det krävs noggrannhet för att sätta sig in i säkerhetsdatabladen. Instrumentskötare är bundna av tystnadsplikt, så yrket kräver tillförlitlighet.
Vad är det bästa med ditt yrke?
Jag anser att instrumentskötarens arbete är mycket viktigt och jag tycker att det är meningsfullt och varierande. Mitt arbete har ett tydligt syfte och har ett direkt samband med patientsäkerheten. Jag har alltid gillat att få göra ett noggrant och detaljerat arbete.
Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?
Ibland är det bråttom när avdelningarna ber om att få tillbaka de instrument som nyligen använts för följande operation. Ibland är det svårt att arbeta ergonomiskt, eftersom alla arbetsnivåer inte kan ändras. Efter arbetsdagen stelnar musklerna ibland.
Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli instrumentskötare?
Jag rekommenderar instrumentskötarens yrke för alla som är beredda att ta ansvar för patientsäkerheten och vill arbeta inom hälso- och sjukvården. Detta är ett viktigt arbete, eftersom inget sjukhus fungerar utan instrumentskötare.
Hur ser framtiden ut för ditt yrke?
Inom instrumentvården används en del robotar och annan automatik, men ännu inte på vårt sjukhus. Trots den småskaliga automatiken råder det hela tiden brist på instrumentskötare, och bristen på arbetskraft kommer säkert inte att lätta på ett tag. Jag tror inte att robotar kan ersätta människan helt och hållet i detta arbete.