Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Kerro, mitä olit tekemässä, ja asiantuntijasi on sinuun yhteydessä. Jos työnhaun käynnistäminen ei onnistu Asiointi-osion virhetilanteen vuoksi, olethan yhteydessä TE-toimistoon tai kuntakokeiluun. Jos tarvitset todistuksen työnhausta, jätä asiasta yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa.

Ohjeet ja tuki⁠

Välinehuoltaja

Haastattelut Julkaistu

"Pidän välinehuoltajan työtä erittäin tärkeänä, ja se on minusta mielekästä ja vaihtelevaa. Työlläni on selkeä tarkoitus, ja se on suorassa yhteydessä potilasturvallisuuteen. Olen aina pitänyt siitä, että saan tehdä huolellisesti pikkutarkkaa työtä."

  • Juuso Heikkilä
  • Välinehoitajana Porvoon sairaalassa.
  • Valmistunut välinehuoltajaksi Taitotalosta. Opiskelee parhaillaan lähiesihenkilötyön ammattitutkintoa.
  • Työkokemusta alalta kolme vuotta

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Toimin välinehuoltajana tehohoidon ja leikkausosaston välinehuoltokeskuksessa Porvoon sairaalassa. Tehtäviini kuuluu leikkaussalien instrumenttien puhdistaminen, sterilointi ja pakkaaminen. Lisäksi teen välinehuoltoa muutamille terveysasemille, joiden hoidettavat välineet liittyvät hammashuoltoon, gynekologiaan ja tähystämiseen.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Työskentelin 30 vuotta ravintola-alalla. Koronapandemia vaikutti alaan voimakkaasti, joten aloin pohtimaan uutta ammattia. Vaimoni oli juuri kouluttautunut välinehuoltajaksi ja kertoi pitävänsä työstään. Päätin seurata vaimon esimerkkiä, ja opiskelin välinehuoltajaksi.

Olin opiskellut vain muutaman kuukauden, kun minulle tarjoutui mahdollisuus aloittaa välinehuoltajan sijaisena Porvoon sairaalassa. Työskentely opintojen ohessa vauhditti oppimista. Valmistuin välinehuoltajan ammattiin, ja olen edelleen valitsemallani tiellä.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Päivä alkaa usein hammashuollon tai edellisen illan leikkauksissa käytettyjen välineiden uudelleen pesulla. Pesemisen jälkeen jatkan välineiden sterilointia vaihe vaiheelta.  Lopuksi jaan välineet leikkaussaleihin, joissa niitä seuraavaksi tarvitaan. Työssä huomioin kaiken aikaa aseptisen työjärjestyksen eli työtavan, jossa edetään likaisemmasta työstä kohti puhtaampia työvaiheita. Tätä tarkkaillaan sairaala-arjessa kaiken aikaa erilaisten indikaattorien ja testien avulla.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen sairaalassa, jossa kohtaan jonkin verran riskejä ja vaaratilanteita. Yleisimmät riskit ovat erilaiset tartuntataudit ja terävät instrumentit, joten oikeanlaisten suojainten käyttö ja toimintaohjeiden noudattaminen on tärkeää. Työvuorot ovat pääsääntöisesti kello 7–20 välillä.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Välinehuoltajan työssä puhtaus ja hygieenisyys ovat kaiken a ja o, mikä edellyttää tarkkuutta ja vastuullisuutta. Työhön liittyvä lainsäädäntö täytyy osata esimerkiksi potilasturvallisuuteen ja terveydenhuollon laitteisiin ja tarvikkeisiin liittyen. Käyttöturvallisuustiedotteisiin perehtyminen edellyttää huolellisuutta. Välinehuoltajia sitoo vaitiolovelvollisuus, joten ammatti vaatii luotettavuutta.

Mikä on parasta ammatissasi?

Pidän välinehuoltajan työtä erittäin tärkeänä, ja se on minusta mielekästä ja vaihtelevaa. Työlläni on selkeä tarkoitus, ja se on suorassa yhteydessä potilasturvallisuuteen. Olen aina pitänyt siitä, että saan tehdä huolellisesti pikkutarkkaa työtä. 

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Joskus on kiireisiä hetkiä, kun osastoilta pyydetään takaisin juuri käytössä olleita instrumentteja seuraavaa leikkausta varten. On toisinaan vaikea työskennellä ergonomisesti, sillä kaikki työskentelytasot eivät ole muunneltavissa. Työpäivän jälkeen lihakset ovat välillä jumissa.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee välinehuoltajan ammattia?

Suosittelen välinehuoltajan ammattia kaikille, jotka ovat valmiita kantamaan vastuuta potilasturvallisuudesta ja haluavat työskennellä terveydenhuollossa. Tämä on tärkeää työtä, sillä yksikään sairaala ei toimi ilman välinehuoltajia.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Välinehuollossa on käytössä jonkin verran robotteja ja muuta automatiikkaa, mutta ei vielä meidän sairaalassamme. Pienimuotoisesta automatiikan lisääntymisestä huolimatta välinehuoltajista on pulaa koko ajan, eikä työvoiman puute varmaan hellitä hetkeen. En usko, että robotit pystyvät korvaamaan ihmistä kokonaan tässä työssä.

Ammatit

Ammattialat

Lisää haastatteluita

Jaa artikkeli