Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Konditionsgranskare, byggnadsingenjör

Intervjuer Publicerad

"Yrket kräver grundläggande kunskaper och insikter i byggnadsteknik. Till exempel måste man förstå hur fukt rör sig och inverkar på en byggnads konstruktioner. Dessutom måste man kunna tolka och använda de verktyg och mätanordningar som används i arbetet. Å andra sidan lär man sig också i arbetet: man måste vara beredd att lära sig mycket nytt."

Kuntotarkastaja Aukusti Kittilä
  • Aukusti Kittilä
  • Arbetar vid företaget Rakennustarkastus Ratar Oy.
  • Utexaminerad ingenjör i byggnadsteknik från yrkeshögskolan Metropolia.
  • Fyra års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

I huvudsak gör jag konditionsgranskningar i anslutning till bostadsköp samt fuktmätningar. Dessutom gör vi kartläggningar av vattenskador i bostadsaktiebolag samt övervaknings- och granskningsarbeten.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Efter skolan arbetade jag ett par år på byggarbetsplatser. Sen lockade en bekant mig att börja arbeta som konditionsgranskare.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Vi strävar alltid efter att på förhand komma överens om vad som ska göras under arbetsdagen. Vanligtvis börjar arbetsdagen på kontoret. Där hämtar jag information om dagens granskningsobjekt. När jag har läst informationen åker jag till granskningsobjektet och utför de åtgärder som krävs. Efter granskningen återvänder jag oftast ännu till kontoret, där jag skriver rapporter om tidigare objekt.

Grovt taget är jag tre eller fyra dagar i veckan på ett granskningsobjekt. Övriga dagar skriver vi rapporter om objekten på kontoret och planerar tidtabellen för de kommande veckorna.  Ibland måste man vara beredd att ändra dagens program till exempel på grund av objekt som kräver snabba åtgärder. Arbetsbeskrivningen varierar ganska mycket från dag till dag och från vecka till vecka.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Arbetsmiljön varierar beroende på granskningsobjekten: vi granskar bland annat industrifastigheter, bostadsaktiebolag och egnahemshus. Ibland utförs arbetet utomhus, ibland inomhus.

Arbetstiderna varierar i viss mån. Huvudsaken är att de överenskomna uppgifterna görs enligt tidtabellen. Ibland, till exempel i utryckningssituationer, måste man vara beredd att avvika från de arbetstider man kommit överens om på förhand.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Yrket kräver grundläggande kunskaper och insikter i byggnadsteknik. Till exempel måste man förstå hur fukt rör sig och inverkar på en byggnads konstruktioner. Dessutom måste man kunna tolka och använda de verktyg och mätanordningar som används i arbetet. Å andra sidan lär man sig också i arbetet: man måste vara beredd att lära sig mycket nytt.

Viktiga egenskaper jag vill lyfta fram är nyfikenhet på och entusiasm för arbetsuppgifterna. De hjälper dig att orka med det dagliga arbetet. Arbetet kräver också kundserviceanda och noggrannhet. Jag skulle säga att ett ganska mångsidigt spektrum av egenskaper lyfts fram i yrket.

Vad är det bästa med ditt yrke?

De varierande och mångsidiga granskningsobjekten har en uppfriskande effekt: dagarna och veckorna ser olika ut. Det är också trevligt att träffa nya människor, och varje gång jag får hjälpa våra kunder upplever jag att jag gör något betydelsefullt.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Det kan ibland kännas utmanande att berätta för en kund om de problem som eventuellt uppdagas under granskningen. Det finns knappast någon som vill berätta eller höra dåliga nyheter.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli konditionsgranskare?

Yrkesbeteckningen kan låta som ett yrke för en lite mer erfaren person inom byggbranschen, men jag rekommenderar öppenhet och fördomsfrihet. Arbetet har överraskat åtminstone mig med sin mångsidighet, och min nuvarande uppfattning om yrket har förändrats mycket jämfört med de tankar jag hade före min nuvarande arbetsbeskrivning.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Jag tror att det kommer att finnas efterfrågan på konditionsgranskare även i framtiden. Så länge det inte går att bygga felfria byggnader och alla överraskningar inte kan undvikas, finns det behov av personer med detta yrke. Framtidsutsikterna är goda för konditionsgranskare som specialiserar sig på bostadsköp eftersom bankerna i allt högre grad vill veta skicket på sina eventuella låneobjekt innan lånebeslutet fattas.

Yrkesområde

Fler intervjuer

Dela artikeln