Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Kuntotarkastaja, rakennusinsinööri

Haastattelut Julkaistu

"Ammatti vaatii rakennustekniikan perusasioiden osaamista ja ymmärrystä. Esimerkiksi kosteuden liikkeestä ja vaikutuksista rakennuksen rakenteissa on oltava ymmärrystä. Lisäksi työssä käytettäviä työkaluja ja mittalaitteita tulee osata tulkita ja käyttää. Toisaalta työ myös opettaa tekijäänsä: on oltava valmis oppimaan paljon uutta."

Kuntotarkastaja Aukusti Kittilä
  • Aukusti Kittilä
  • Työntekijänä yrityksessä Rakennustarkastus Ratar Oy.
  • Valmistunut Metropolian ammattikorkeakoulusta rakennustekniikan insinööriksi.
  • Työkokemusta alalta neljä vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Pääasiallisesti teen asuntokauppaan liittyviä kuntotarkastuksia sekä kosteusmittauksia. Tämän lisäksi teemme taloyhtiöihin vesivahinkokartoituksia sekä valvonta- ja tarkastustöitä.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Koulun jälkeen olin pari vuotta töissä rakennustyömailla. Sitten tuttavani houkutteli töihin kuntotarkastajaksi.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Pyrimme aina sopimaan ennalta, mitä työpäivän aikana tehdään. Tyypillisesti työpäivä alkaa toimistolta. Haen sieltä kyseisen päivän tarkastuskohteen tiedot. Luettuani tiedot suuntaan tarkastuskohteeseen ja suoritan vaaditut toimenpiteet. Tarkastuksesta tie vie yleensä vielä toimistolle, jossa kirjoittelen raportteja edellisistä kohteista.

Karkeasti ottaen olen kolme tai neljä päivää viikosta jossakin tarkastuskohteessa. Muina päivinä teemme toimistolla kohteiden raportointia ja suunnitellaan tulevien viikkojen aikataulutusta.  Joskus pitää olla valmis muuttamaan päivän ohjelmaa esim. pikaisia toimenpiteitä vaativien kohteiden vuoksi. Työnkuva vaihtelee melko paljon päivästä ja viikosta toiseen.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työympäristö vaihtelee tarkastuskohteiden mukaan: tarkastamme muun muassa teollisuuskiinteistöjä, taloyhtiöitä ja omakotitaloja. Välillä työ tehdään ulkosalla, välillä sisätiloissa.

Työajat vaihtelevat jonkin verran. Pääasia on, että sovitut hommat tulee tehtyä aikataulun mukaan. Silloin tällöin, esimerkiksi hälytysluontoisissa tilanteissa, on oltava valmis joustamaan ennalta sovituista työajoista.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Ammatti vaatii rakennustekniikan perusasioiden osaamista ja ymmärrystä. Esimerkiksi kosteuden liikkeestä ja vaikutuksista rakennuksen rakenteissa on oltava ymmärrystä. Lisäksi työssä käytettäviä työkaluja ja mittalaitteita tulee osata tulkita ja käyttää. Toisaalta työ myös opettaa tekijäänsä: on oltava valmis oppimaan paljon uutta.

Ominaisuuksista nostaisin esille uteliaisuuden ja innostuneisuuden työtehtäviä kohtaan. Ne auttavat päivittäisessä jaksamisessa. Työ vaatii myös asiakaspalveluhenkisyyttä sekä tarkkuutta. Sanoisin, että ammatissa tulee esille aika monipuolinen ominaisuuksien kirjo.

Mikä on parasta ammatissasi?

Tarkastuskohteiden vaihtelevuus ja monipuolisuus virkistää: päivät ja viikot eivät ole toistensa kopioita. Myös uusien ihmisten tapaaminen on mukavaa, ja aina kun saan autettua asiakastamme, koen tekeväni jotain merkityksellistä.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Tarkastuksessa mahdollisesti ilmenevien ongelmien kertominen asiakkaalle voi välillä tuntua haastavalta. Kukaan luultavasti ei halua kertoa, eikä kuulla huonoja uutisia.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee kuntotarkastajan ammattia?

Ammattinimike voi kuulostaa vähän kokeneemman rakennusalalla työskentelevän henkilön ammatilta, mutta suosittelen avoimuuteen sekä ennakkoluulottomuuteen. Työ on yllättänyt ainakin minut monipuolisuudellaan, ja nykyään mielikuvani ammatista on muuttunut paljon ennakkoajatuksistani ennen nykyistä toimenkuvaani.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Uskon, että kuntotarkastajien työlle on myös tulevaisuudessa kysyntää. Niin kauan kuin virheettömiä rakennuksia ei voida rakentaa, tai kaikilta yllätyksiltä ei voida välttyä, tämän ammattikunnan edustajille on tarvetta. Tulevaisuuden näkymät ovat hyvät asuntokauppaan erikoistuvilla kuntotarkastajilla, koska pankit haluavat enenevissä määrin tietää mahdollisten lainoituskohteidensa kunnon ennen lainoituspäätöksen tekemistä.

Ammattialat

Lisää haastatteluita

Jaa artikkeli