Webbtjänsten Mina e-tjänster har ett driftavbrott från torsdagen den 10.10. från klockan 16.30 till måndagen 14.10.2024 klockan 8. Under serviceavbrottet är e-tjänsterna för person- och arbetsgivarkunder ur bruk och det kan förekomma avbrott på Jobbmarknaden. Det är inte möjligt att logga in på Jobbmarknaden under driftavbrottet och det kan finnas brister i informationsinnehållet och länkarnas funktionalitet. Vi beklagar de olägenheter som avbrottet medför. Läs mer.

Anvisningar och stöd⁠

Överkyrkvaktmästare

Intervjuer Publicerad

"Kyrkvaktmästarens uppgift är att tjäna kyrkan och församlingsmedlemmarna. I praktiken innebär det att kyrkvaktmästaren möjliggör allt som är möjligt att förverkliga."

  • Kati Kiljunen
  • Överkyrkvaktmästare i Tusby församling.
  • Har avlagt yrkesexamen för kyrkvaktmästare vid Järvenpään seurakuntaopisto, yrkesexamen för närmaste chefsarbete vid Koulutuskeskus Salpaus, yrkesexamen inom miljöbranschen vid Suomen ympäristöopisto och yrkesexamen inom fastighetsservicebranschen vid Keuda.
  • Arbetserfarenhet inom branschen 23 år.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar som överkyrkvaktmästare, vilket betyder att jag är närmaste chef för kyrkvaktmästarteamet och ansvarar för till exempel arbetsskiftsplanering och anskaffningar. Jag deltar i mån av möjlighet också i kyrkvaktmästarens grundläggande arbete, det vill säga jag sörjer för att lokalerna är städade, evenemangsarrangemang och att kundservicen fungerar. Kyrkvaktmästaren samarbetar tätt med de många andra anställda på församlingen.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Först utbildade jag mig inom handelsbranschen, där jag hann arbeta i några år. Av en slump började jag arbeta i min närmaste kyrka i stället för en bekant kyrkvaktmästare som gick i pension. Efter en tid beslöt jag mig för att söka tjänsten och blev vald på det villkoret att jag utbildar mig. Lyckligtvis inleddes en kyrkvaktmästarutbildning som ett pilotprojekt nära mig. I 16 år arbetade jag som kyrkvaktmästare i samma kyrka, tills jag fick möjlighet att byta verksamhetsställe och pröva på överkyrkvaktmästarens arbete. Jag har arbetat i detta församlingscenter som överkyrkvaktmästare i drygt sex år.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

En typisk arbetsvecka går ut på att koordinera kyrkvaktmästarnas arbetsskift, göra beställningar och kontera fakturor. Jag diskuterar dagligen med kunder per telefon samt presenterar och förbereder församlingens lokaler. Vid behov städar och möblerar jag, ordnar kaffeservering samt deltar i kyrkliga förrättningar och evenemang på församlingens olika verksamhetsställen.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag arbetar huvudsakligen på församlingscentret och besöker dessutom församlingens olika verksamhetsställen under arbetsveckan.

Jag arbetar främst konstorstid klockan 8–16, men ibland gör jag även kvällsturer klockan 14–22. Då och då arbetar jag under veckoslut.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

I detta yrke krävs interaktionsfärdigheter, eftersom kyrkvaktmästaren samarbetar mycket med olika slags människor. Dessutom måste man kunna använda datateknik, ljudåtergivningsapparater, videoprojektorer och till och med streamingapparater. Färdigheter inom sociala medier behövs också. I uppgiften måste man också utreda många olika saker, så initiativförmåga behövs. Kyrkvaktmästarens uppgift är att tjäna kyrkan och församlingsmedlemmarna. I praktiken innebär det att kyrkvaktmästaren möjliggör allt som är möjligt att förverkliga.

Överkyrkvaktmästaren måste kunna organisera andras arbete och uppmuntra teamet att agera också på nya sätt. Dessutom är det bra att ha erfarenhet av kyrkvaktmästarens grundläggande arbete så att man kan nästan alla arbetsuppgifter i sitt team och vid behov kan sköta vems skift som helst.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med detta arbete är kunderna, ett underbart team och en bra arbetsgemenskap där man hjälper andra. Det är fint när en tillställning går perfekt och vi får bra respons på vårt arbete. Kyrkvaktmästarens arbete passar mig, eftersom det är varierande och kombinerar självständigt arbete och arbete i grupp.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Som chef ska man ibland ta upp svåra frågor och utreda besvärliga situationer. Lyckligtvis kan jag alltid vända mig till min egen chef för hjälp om det behövs.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli överkyrkvaktmästare?

Många kyrkvaktmästare har bytt bransch och har ofta nytta av tidigare arbetserfarenhet. All kompetens inom fastigheter och kundservice är till fördel i detta yrke. Om man behärskar kyrkvaktmästarens grundläggande arbete och behöver fler utmaningar, lönar det sig att söka sig till utbildningen för närmaste chefer och därefter bli arbetsledare för ett kyrkvaktmästarteam.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Det finns gott om arbete för kyrkvaktmästare. I framtiden behövs mångsidigare färdigheter än tidigare samt förmåga att lära sig nytt och anpassa sig till föränderliga situationer.

Dela artikeln