Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, olethan yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen. Virhetilanteiden takia hoitamatta jääneet asiat voidaan korjata jälkikäteen. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Pääsuntio

Haastattelut Julkaistu

"Suntion tehtävänä on palvella kirkkoa ja seurakunnan jäseniä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että suntio mahdollistaa kaiken, mikä vain on toteutettavissa."

  • Kati Kiljunen 
  • Pääsuntiona Tuusulan seurakunnassa. 
  • Suorittanut suntion ammattitutkinnon Järvenpään seurakuntaopistossa, lähiesimiestyön ammattitutkinnon Koulutuskeskus Salpauksessa, ympäristöalan ammattitutkinnon Suomen ympäristöopistossa ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon Keudassa. 
  • Työkokemusta alalta 23 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Työskentelen pääsuntiona, mikä tarkoittaa sitä, että toimin suntiotiimin lähiesihenkilönä ja vastaan esimerkiksi työvuorosuunnittelusta ja hankinnoista. Osallistun mahdollisuuksien mukaan myös suntion perustyöhön eli huolehdin tilojen siisteydestä, tapahtumajärjestelyistä ja asiakaspalvelusta. Suntio tekee tiivistä yhteistyötä monien eri seurakunnan työntekijöiden kanssa.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Kouluttauduin ensin kaupan alalle, jossa ehdin työskennellä muutamia vuosia. Päädyin sattumalta työskentelemään lähimpään kirkkooni sieltä eläköityneen tutun suntion paikalle. Jonkin ajan kuluttua päätin hakea virkaa ja tulin valituksi sillä ehdolla, että hankin koulutuksen. Onnekseni lähellä alkoi pilottihankkeena suntiokoulutus, jonka suoritin työn ohessa. Työskentelin 16 vuotta suntiona samassa kirkossa, kunnes tuli mahdollisuus vaihtaa toimipaikkaa ja kokeilla pääsuntion työtä. Olen työskennellyt tässä seurakuntakeskuksessa pääsuntiona reilut kuusi vuotta.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Tyypilliseen työviikkooni kuuluu suntioiden työvuorojen koordinointia, tilausten tekemistä ja laskujen tiliöintiä. Keskustelen päivittäin asiakkaiden kanssa puhelimessa sekä esittelen ja valmistelen seurakunnan tiloja. Tarpeen vaatiessa siivoan, teen kalustamista, hoidan kahvituksia sekä osallistun kirkollisiin toimituksiin ja tilaisuuksiin seurakuntamme eri toimipaikoissa.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Pääasiassa työskentelen seurakuntakeskuksella, minkä lisäksi käyn työviikon aikana seurakunnan eri toimipaikoissa.

Enimmäkseen työskentelen toimistotyöaikaan kello 8–16 välillä, mutta välillä teen myös iltavuoroja, jotka kestävät kello 14–22. Teen satunnaisesti töitä viikonloppuisin.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Tässä ammatissa vaaditaan vuorovaikutustaitoja, sillä suntio tekee paljon yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa. Lisäksi pitää osata käyttää tietotekniikkaa, äänentoistolaitteita, videotykkejä ja jopa striimauslaitteita. Myös sosiaalisen median osaamista täytyy olla. Tehtävässä pitää myös selvittää monenlaisia asioita, joten oma-aloitteisuutta tarvitaan. Suntion tehtävänä on palvella kirkkoa ja seurakunnan jäseniä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että suntio mahdollistaa kaiken, mikä vain on toteutettavissa.

Pääsuntion pitää pystyä organisoimaan muiden työtä ja rohkaisemaan tiimiä toimimaan myös uusilla tavoilla. Lisäksi on hyvä olla kokemusta suntion perustyöstä, jotta hallitsee lähes kaikki tiiminsä työtehtävät ja voi tarvittaessa mennä hoitamaan kenen tahansa vuoron.

Mikä on parasta ammatissasi?

Tässä työssä parasta ovat asiakkaat, ihana tiimi sekä hyvä työyhteisö, jossa autetaan toisia. On hienoa, kun tilaisuus sujuu täydellisesti ja saamme hyvää palautetta tekemästämme työstä. Suntion työ sopii minulle, koska se on vaihtelevaa ja siinä yhdistyy itsenäinen työskentely ja ryhmässä toimiminen.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Esihenkilönä pitää toisinaan ottaa puheeksi hankalia asioita ja selvitellä vaikeita tilanteita. Voin onneksi aina kääntyä oman esihenkilöni puoleen, ja saan tarvittaessa häneltä apua.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee suntion ammattia?

Moni suntio on alanvaihtaja, ja aiemmasta työkokemuksesta on usein hyötyä. Kaikki kiinteistöihin ja asiakaspalveluun liittyvä osaaminen on eduksi tässä ammatissa. Jos hallitsee suntion perustyön ja kaipaa lisää haastetta, kannattaa hakeutua lähiesimieskoulutukseen ja pyrkiä sen jälkeen suntiotiimin työnjohtajaksi.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Suntioille riittää työtä. Tulevaisuudessa työssä tarvitaan aiempaa monipuolisempia taitoja sekä kykyä oppia uutta ja mukautua muuttuviin tilanteisiin.

Ammatit

Ammattialat

Lisää haastatteluita

Jaa artikkeli