Anvisningar och stöd⁠

Skogsexpert

Intervjuer Publicerad

"Inom skogsbranschen är karriärmöjligheterna mångsidiga. I och med utbildningen kan man till exempel arbeta som forskare, analytiker, operationschef, kundansvarig, direktör eller marknadsföringsexpert."

  • Anni Lehkonen
  • Skogsexpert i företaget AARI Metsä Oy.
  • Utexaminerad forstmagister från Helsingfors universitet och fått titeln forstmästare.
  • Tre års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag är skogsexpert i ett företag som köper skogslägenheter till sina investerarkunder. Min uppgift är att sköta skogsköpsprocessen från början till slut. I mitt arbete ingår att hålla kontakt med skogsägare, bedöma skogar, göra anbud, skissa upp köpebrev samt ibland också besök i terrängen. Dessutom sköter jag rapporteringen och planeringen av skogarna för kunder bosatta utomlands.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

I gymnasiet blev jag intresserad av studier inom det kommersiella området och jag visste att jag ville studera vid ett universitet. Handelshögskolan verkade dock vara ett alltför allmänt alternativ, medan skogsekonomin kändes mer konkret. Även skogen som ägs av min familj väckte mitt intresse för branschen och bekräftade min vilja att förstå skogsbruk djupare. Jag har aldrig ångrat mitt val.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Jag främjar uppgifter i anslutning till skogsaffärer under hela veckan.  Vanligtvis gör jag rutinmässiga uppgifter på måndagar, planerar veckans tidtabell och sköter de mest brådskande e-postmeddelandena. På tisdagar hålls personalens veckomöte. På eftermiddagen ger en halvtimmes kontorsyoga en bra motvikt till skrivbordsarbetet.

På onsdagar samlas vi vanligtvis i mindre grupper för att gå igenom ett kundprojekt noggrannare. Till exempel i fråga om en samfälld skog, som är ett skogsområde som förvaltas av flera markägare tillsammans, utreder vi eventuella nya delägare och hurdana skogslägenheter de har. Vid behov granskar vi också tillsammans skogsfastigheternas värdebestämningskalkyler. På torsdagar deltar jag i två teammöten där vi granskar veckans situation och arbetsfördelning. Förmiddagen piggas åter igen upp med yoga. Fredagar brukar jag jobba på distans och jag främjar arbeten som jag kan utföra självständigt.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag arbetar på kontoret och på distans. Ibland piggar antingen ens egen eller en kollegas lurviga kompis upp kontorsdagen, eftersom sällskapsdjur är välkomna till vårt kontor. Jag försöker alltid börja arbeta klockan åtta.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Arbetet som skogsexpert kräver sociala färdigheter, noggrannhet och förmåga till analytiskt tänkande.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med mitt yrke är gemenskap, eftersom nätverken inom skogsbranschen är täta och arbetskamraterna trevliga. Dessutom upplever jag att jag arbetar med viktiga frågor, eftersom skogarnas betydelse hela tiden ökar. Den inspirerar också till att utveckla och utvidga sin egen kompetens.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Inom skogsvården kan det ibland förekomma ovilja att förnya skogsvården. Detta beror inte nödvändigtvis på yrkespersoner inom skogsbranschen, utan på skogsägarna, eftersom de i genomsnitt är över 60 år gamla. Äldre människor kan ha ett etablerat sätt att sköta sina skogar och de är inte alltid öppna för nya metoder. Inom skogsvården är det dock viktigt att förbereda sig och anpassa sig till de utmaningar som den globala uppvärmningen medför.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli skogsexpert?

Jag rekommenderar studier inom skogsbranschen för alla som är intresserade av att arbeta inom naturbruk. Vid universiteten kan man studera skogsekonomi och skogsekologi, varav det senare omfattar flera specialiseringsalternativ. Skogsingenjörsutbildningen ordnas vid yrkeshögskolor och den är mer praktisk än universitetsstudierna.

Inom skogsbranschen är karriärmöjligheterna mångsidiga. I och med utbildningen kan man till exempel arbeta som forskare, analytiker, operationschef, kundansvarig, direktör eller marknadsföringsexpert.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Även om skogsbruket står inför utmaningar, såsom ökande skogsskador, kommer skogarnas betydelse sannolikt att öka, eftersom fossila bränslen i allt högre grad ersätts med förnybara råvaror. Innovationerna utvecklas kontinuerligt i både träförädlingen och skogsarbetet. I framtiden är det viktigt att hitta en balans mellan bevarandet av skogarnas mångfald och den ekonomiska nyttan.

Dela artikeln