Ohjeet ja tuki⁠

Metsäasiantuntija

Haastattelut Julkaistu

"Metsäalalla uramahdollisuudet ovat monipuoliset. Koulutuksen myötä voi työskennellä esimerkiksi tutkijana, analyytikkona, operaatioesimiehenä, asiakasvastaavana, johtajana tai markkinointiasiantuntijana."

  • Anni Lehkonen
  • Metsäasiantuntijana yrityksessä AARI Metsä Oy.
  • Valmistunut metsätieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta sekä saanut metsänhoitajan arvonimen.
  • Työkokemusta alalta kolme vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Toimin metsäasiantuntijana yrityksessä, joka ostaa metsätiloja sijoittaja-asiakkailleen. Tehtäväni on hoitaa metsän ostoprosessi alusta loppuun. Työhöni kuuluu yhteydenpitoa metsänomistajiin, metsien arviointia, tarjousten tekemistä, kauppakirjojen luonnostelua sekä joskus myös maastokäyntejä. Lisäksi hoidan raportointia ja ulkomailla asuvien asiakkaiden metsiin liittyvää suunnittelua.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Lukiossa kiinnostuin kaupallisen alan opinnoista, ja tiesin haluavani yliopistoon. Kauppakorkeakoulu vaikutti kuitenkin liian yleisluontoiselta vaihtoehdolta, kun taas metsäekonomia tuntui konkreettisemmalta. Myös perheeni omistama metsä herätti kiinnostukseni alaa kohtaan ja vahvisti haluani ymmärtää metsätaloutta syvällisemmin. En ole katunut hetkeäkään valintaani.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Edistän metsäkauppoihin liittyviä tehtäviä pitkin viikkoa.  Yleensä teen maanantaisin rutiininomaiset tehtävät, suunnittelen viikon aikataulun ja hoidan kiireellisimmät sähköpostit. Tiistaisin on henkilöstön viikkopalaveri. Iltapäivällä puolen tunnin toimistojooga tuo hyvää vastapainoa päätetyöskentelylle.

Keskiviikkoisin kokoonnumme yleensä pienemmällä porukalla käymään läpi yhtä asiakasprojektia tarkemmin. Esimerkiksi yhteismetsän tapauksessa, joka on usean maanomistajan yhdessä hallinnoima metsäalue, selvitämme mahdolliset uudet osakkaat ja millaisia metsätiloja heillä on. Tarvittaessa tarkistamme yhdessä myös metsätilojen arvonmäärityslaskelmat. Torstaisin osallistun kahteen tiimipalaveriin, joissa tarkastelemme viikon tilannetta ja työnjakoa. Aamupäivää piristää jälleen joogahetki. Perjantait teen yleensä etänä, ja edistän töitä, joita voin tehdä itsenäisesti.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen toimistolla ja etänä. Joskus toimistopäivää piristää joko oma tai kollegan mukana oleva karvakuono, sillä lemmikit ovat tervetulleita toimistollemme. Työpäivät pyrin aloittamaan aina kahdeksalta.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Metsäasiantuntijan työ vaatii sosiaalisia taitoja, tarkkuutta ja kykyä analyyttiseen ajatteluun.

Mikä on parasta ammatissasi?

Parasta ammatissani on yhteisöllisyys, sillä metsäalalla verkostot ovat tiiviitä ja työkaverit mukavia. Lisäksi koen työskenteleväni tärkeiden asioiden parissa, sillä metsien merkitys kasvaa koko ajan. Se innostaa myös kehittämään ja laajentamaan omaa osaamistaan.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Metsänhoidossa voi joskus ilmetä haluttomuutta uudistaa metsänhoitoa. Tämä ei välttämättä johdu metsäalan ammattilaisista, vaan metsänomistajista, koska he ovat keskimäärin yli 60-vuotiaita. Vanhemmilla ihmisillä voi olla vakiintunut tapa hoitaa metsiään, eikä uusille menetelmille aina olla avoimia. Metsänhoidossa on kuitenkin tärkeää varautua ja sopeutua ilmaston lämpenemisen tuomiin haasteisiin.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee metsäasiantuntijan ammattia?

Suosittelen metsäalan opintoja kaikille, joita kiinnostaa työskentely luonnonvara-alalla. Yliopistoissa voi opiskella metsäekonomiaa ja metsäekologiaa, joista jälkimmäiseen kuuluu useita erikoistumisvaihtoehtoja. Metsäinsinöörin koulutus järjestetään ammattikorkeakouluissa, ja se on yliopisto-opintoja käytännönläheisempi.

Metsäalalla uramahdollisuudet ovat monipuoliset. Koulutuksen myötä voi työskennellä esimerkiksi tutkijana, analyytikkona, operaatioesimiehenä, asiakasvastaavana, johtajana tai markkinointiasiantuntijana.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Vaikka metsätalous kohtaa haasteita, kuten lisääntyviä metsätuhoja, tulee metsien merkitys todennäköisesti kasvamaan, sillä fossiilisia polttoaineita korvataan yhä enemmän uusiutuvilla raaka-aineilla. Innovaatioita kehitetään jatkuvasti niin puun jalostuksessa kuin metsätöissäkin. Tulevaisuudessa on tärkeää löytää tasapaino metsien monimuotoisuuden säilyttämisen ja taloudellisen hyödyn välillä.

Jaa artikkeli