Arbetsledare inom lantbruk
Som arbetsledare inom lantbruk arbetar man på de största lantgårdarna med ansvaret att leda personalen och ge dem behövliga råd. Arbetsledaren deltar även själv i arbetet på lantgården. Han eller hon ska ha chefsfärdigheter och vara väl förtrogen med arbetet på en lantgård.
Arbetsledaren på en stor lantgård arbetar som chef under ägaren eller en anställd förvaltare. Arbetsledaren arbetar på hela gårdsområdet. Arbetstiderna varierar enligt produktionsinriktning och årstid. De brådaste tiderna är oftast vår, sommar och höst.
Arbetsledaren på en lantgård måste kunna organisera och leda arbetet planenligt och ekonomiskt. Grundexamen inom lantbruksbranschen kan avläggas vid yrkesläroanstalter på andra stadiet. På yrkeshögskola kan man avlägga yrkeshögskoleexamen i naturbruk, agrolog (YH).
Suuret maatilat.
Maataloustyönjohtajan ammatissa esihenkilö- ja johtamistaidot ovat keskeisiä maatalouden ja maatilojen töiden tuntemuksen lisäksi. Maataloustyönjohtajan on osattava järjestellä ja johtaa tilan töitä suunnitelmallisesti ja taloudellisesti.
Työnjohtajan edellytetään toimivan itsenäisesti ja oma-aloitteisesti, mutta kuitenkin huomioiden omistajan tai tilanhoitajan ohjeet. Vuorovaikutustaidot ovat työssä tarpeen.
Ammatissa tarvitaan riittävän hyvää fyysistä kuntoa. Työ ei sovellu vilja- tai eläinpölylle allergisille henkilöille.
Ammattikorkeakoulussa voi suorittaa luonnonvara-alan ammattikorkeakoulututkinnon agrologi (AMK).
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa maatalousalan perustutkinnon (eläintenhoitaja). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös esimerkiksi maatalousalan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto. Maatalousalan erikoisammattitutkinnossa on maatilayrityksen esimiehenä toimimisen osaamisala. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.
Maataloustyönjohtajan palkka perustuu työnantajan kanssa tehtyyn sopimukseen. Palkan suuruuteen vaikuttavat koulutus, työkokemus, vastuun määrä ja erikoisosaaminen.