Barista
En barista är expert på kaffedrycker och arbetar på ett kafé. Baristan kan framställa kaffedrycker med många olika metoder. I yrket krävs förutom kunskaper om kaffe även serviceanda och goda interaktionsfärdigheter.
Baristan ska behärska olika tekniker för framställning av kaffedrycker samt veta vilka ingredienser drycken innehåller. Befattningsbeskrivningen kan även omfatta framställning av andra drycker än kaffedrycker, varvid det krävs mer omfattande kunskaper. I arbetet krävs serviceanda och färdigheter i kundservice.
I yrket ska man behärska hygieniska arbetssätt samt upprätthålla renligheten i kaféerna. Arbetet förutsätter ofta anpassning till skiftarbete och omfattar mycket stående arbete.
Det finns ingen utbildning som leder till examen för baristor, men till exempel kan en servitör som vill fördjupa sin sakkunskap i ämnet delta i olika kurser för att specialisera sig till barista.
Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.
Medianlön
2206 €/m
Privata sektorn
2204 €/m
Offentliga sektorn
2271 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.