Charkuterist
Charkuterister arbetar med mångahanda uppgifter under olika yrkesbeteckningar på olika produktionsställen med koppling till köttförädling. Arbetsplatsen kan finnas till exempel vid ett slakteri eller en korvfabrik. Charkuterister kan specialisera sig på någon deluppgift eller vara mångsidiga och enkelt byta från ett arbetsskede till ett annat. I arbetet behövs yrkesskicklighet och noggrannhet eftersom arbetsinsatsens kvalitet påverkar hela produktionens kvalitet.
Elintarviketeollisuuden tuotantolaitokset, lihavalmiste- ja makkaratehtaat.
Lihatuotteiden valmistuksen tehtävät vaativat ammattitaitoa ja huolellisuutta. Erityisesti sekoittajan ja savustajan tai keittäjän tehtävät ovat varsin vastuullisia ja vaativat hyvää ammattitaitoa, sillä näissä tehtävissä työpanoksen laatu ratkaisee koko tuotannon laadun. Työntekijän on ymmärrettävä sekä hygienian merkitys elintarviketuotannossa. Oma-aloitteisuuden lisäksi ammatissa tarvitaan myös yhteistyötaitoja.
Työssä tarvitaan laitteiden hallintaa ja tuntemusta. Tarkkuutta tarvitaan koneiden valvonnassa ja liukuhihnatyöskentelyssä, esimerkiksi viipalointi- ja hinnoittelutehtävissä.
Työ on seisomatyötä, jota tehdään joko paikallaan tai liikkuen. Työtä tehdään osittain myös kumarassa asennossa, joten se edellyttää hyvää terveyttä ja yleiskuntoa. Työn rasitukset ilmenevät yleisimmin jännetuppitulehduksina sekä niska- ja hartiaseudun sairauksina. Koneet aiheuttavat runsaasti melua.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon liha-alaan suuntautuen. Tutkintonimike on lihatuotteiden valmistaja. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös elintarviketeollisuuden ammattitutkinto.
Lihavalmistetyöntekijältä edellytetään hygieniaosaamistodistusta.
Medianlön
3071 €/m
Privata sektorn
3071 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.