There will be an outage in the E-services of TE Services from Thursday, October 10 at 4.30 pm to Monday, October 14 at 8 am. During the outage, personal customer and employer E-services will be unavailable and there may be service breaks at Job Market Finland. Logging in to Job Market Finland is also not available during the outage and there may be gaps in the information content and the functionality of the links. We apologise for the inconvenience. Read more.

Instructions and support⁠

Lihavalmistetyöntekijä

Professions Published

Lihavalmistetyöntekijöitä työskentelee monenlaisissa tehtävissä eri tehtävänimikkeillä lihanjalostuksen eri tuotantopaikoissa. Työpaikkana voi olla esimerkiksi teurastamo tai makkaratehdas. Lihavalmistetyöntekijät voivat olla erikoistuneita johonkin osatehtävään tai sitten he ovat monitaitoisia ja voivat vaihtaa työvaiheesta toiseen. Työssä tarvitaan ammattitaitoa ja huolellisuutta, sillä työpanoksen laatu vaikuttaa koko tuotannon laatuun.

Elintarviketeollisuuden tuotantolaitokset, lihavalmiste- ja makkaratehtaat.

Browse job postings: Lihavalmistetyöntekijä

Lihatuotteiden valmistuksen tehtävät vaativat ammattitaitoa ja huolellisuutta. Erityisesti sekoittajan ja savustajan tai keittäjän tehtävät ovat varsin vastuullisia ja vaativat hyvää ammattitaitoa, sillä näissä tehtävissä työpanoksen laatu ratkaisee koko tuotannon laadun. Työntekijän on ymmärrettävä sekä hygienian merkitys elintarviketuotannossa. Oma-aloitteisuuden lisäksi ammatissa tarvitaan myös yhteistyötaitoja.

Työssä tarvitaan laitteiden hallintaa ja tuntemusta. Tarkkuutta tarvitaan koneiden valvonnassa ja liukuhihnatyöskentelyssä, esimerkiksi viipalointi- ja hinnoittelutehtävissä.

Työ on seisomatyötä, jota tehdään joko paikallaan tai liikkuen. Työtä tehdään osittain myös kumarassa asennossa, joten se edellyttää hyvää terveyttä ja yleiskuntoa. Työn rasitukset ilmenevät yleisimmin jännetuppitulehduksina sekä niska- ja hartiaseudun sairauksina. Koneet aiheuttavat runsaasti melua.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon liha-alaan suuntautuen. Tutkintonimike on lihatuotteiden valmistaja. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös elintarviketeollisuuden ammattitutkinto. 

Search for study options (studyinfo.fi)⁠

Lihavalmistetyöntekijältä edellytetään hygieniaosaamistodistusta.

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Median salary

2937 €/mo

The data is based on the median income, meaning the amount of salary which is the middle of the salary amounts arranged in order of magnitude.

Source: Statistics Finland's structural statistics on wages and salaries

Professional fields