Webbtjänsten Mina e-tjänster har ett driftavbrott från torsdagen den 10.10. från klockan 16.30 till måndagen 14.10.2024 klockan 8. Under serviceavbrottet är e-tjänsterna för person- och arbetsgivarkunder ur bruk och det kan förekomma avbrott på Jobbmarknaden. Det är inte möjligt att logga in på Jobbmarknaden under driftavbrottet och det kan finnas brister i informationsinnehållet och länkarnas funktionalitet. Vi beklagar de olägenheter som avbrottet medför. Läs mer.

Anvisningar och stöd⁠

Dekorationsmålare

Yrke Publicerad

Dekorationsmålaren är en målare, som har specialiserat sig på ytbehandlingsarbeten och som gör slutlig ytbehandling på nya och restaurerar gamla föremål. Arbetet utförs på byggnader och möbler, interiörer och inredningar. Dekorationsmålaren arbetar vid företag som har specialiserat sig på dekorationsmålning och restauration eller som självständig företagare.

Dekorationsmålaren är en skicklig hantverkare, som oftast arbetar ensam. Arbetsmiljön växlar enligt uppgifterna. Målningsarbetet görs vanligen på platsen där föremålen finns, men möbler kan också målas i den egna verkstaden. Arbetstiden varierar enligt arbetsuppgifterna.

I yrket behöver dekorationsmålaren ha gott hantverkskunnande, behärska olika målningstekniker och redskap samt känna till gamla och nya arbetsmetoder. Arbetet kräver konstnärlig läggning, omsorgsfullhet och tålamod. Till dekorationsmålare kan man utbilda sig genom att först avlägga grundexamen inom hantverk och konstindustri eller inom ytbehandlingsteknik.

Koristemaalaukseen ja entisöintiin erikoistuneissa yrityksissä, kehys- ja kultausliikkeissä, taidemuseoissa ja yrittäjinä.

Bläddra bland jobbannonser: Dekorationsmålare

Koristemaalarin ammatissa vaaditaan erinomaisia kädentaitoja, taiteellisuutta ja tarkkuutta. Lisäksi tarvitaan maalaustekniikoiden hallintaa ja eri työvälineiden ja työtapojen tuntemusta. Työ vaatii pitkäjännitteisyyttä, huolellisuutta ja kärsivällisyyttä, sillä monet entisöinnin, koristemaalauksen ja kultauksen työvaiheet vievät paljon aikaa.

Ammatissa on tunnettava tyylioppia ja tyylihistoriaa, vanhoja työmenetelmiä ja työkaluja sekä ennen käytettyjä materiaaleja ja niiden valmistustapoja. Lisälksi on tunnettava uusien materiaalien soveltuvuus vanhoihin rakennuksiin ja muihin pintoihin.

Kultaajalta vaaditaan myös taiteen tuntemusta. Työjäljen on oltava siisti ja työssä huolehdittava työtilojen puhtaudesta, koska pölyhiukkaset tarttuvat helposti tahmeaan pintaan.

Koristemaalarin ja kultaajan tehtävät eivät sovi allergisille, sillä he joutuvat käyttämään työssään erilaisia liuottimia ja kemikaaleja. Hankalat työasennot voivat olla rasittavia.

Monilla koristemaalareilla on jokin maalaus-, puu- tai entisöintialan ammattikoulutus. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa taideteollisuusalan perustutkinto (artesaani). Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa myös pintakäsittelyalan perustutkinnon (maalari). 

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös taideteollisuusalan ammattitutkinto (kultaaja tai restauroija) ja erikoisammattitutkinto (kultaajamestari tai restaurointimestari), pintakäsittelyalan ammattitutkinto (rakennusmaalari tai julkisivumaalari) ja erikoisammattitutkinto (maalarimestari). Tutkinnot voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksella. Monet koristemaalarin tehtävät, kuten ootraus ja marmorointi, vaativat täydennyskoulutusta. 

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Yrittäjinä toimivien koristemaalarien ja kultaajien ansiot riippuvat liiketoiminnan kannattavuudesta.

Yrkesområde