Oma asiointi -palvelussa on käyttökatko torstaista 10.10. kello 16.30 maanantaihin 14.10. kello 8. Käyttökatkon aikana henkilöasiakkaan ja työnantajan asiointipalvelut ovat poissa käytöstä, ja Työmarkkinatorilla voi esiintyä katkoja. Työmarkkinatorille ei voi kirjautua käyttökatkon aikana ja tietosisällöissä ja linkkien toimivuudessa voi olla puutteita. Pahoittelemme häiriötä. Lue lisää.

Ohjeet ja tuki⁠

Koristemaalari

Ammatit Julkaistu

Koristemaalari on erikoistunut pintojen koristelemiseen ja maalaamiseen. Koristemaalari käyttää erilaisia maalaustekniikoita ja materiaaleja luodakseen esteettisesti miellyttäviä kuvioita, pintoja ja yksityiskohtia esimerkiksi rakennusten seiniin, kattoihin, huonekaluihin tai muihin esineisiin. Koristemaalaus voi sisältää muun muassa kuviomaalauksia, marmorointia, puujäljitelmiä, seinämaalauksia tai erilaisia koristekuvioita. Ammatissa tarvitaan käsityö- ja maalaustaitoa sekä vanhojen rakennus- ja maalaustapojen tuntemusta.

 

Koristemaalaukseen ja entisöintiin erikoistuneissa yrityksissä, kehys- ja kultausliikkeissä, taidemuseoissa ja yrittäjinä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Koristemaalari

Koristemaalarin ammatissa vaaditaan erinomaisia kädentaitoja, taiteellisuutta ja tarkkuutta. Lisäksi tarvitaan maalaustekniikoiden hallintaa ja eri työvälineiden ja työtapojen tuntemusta. Työ vaatii pitkäjännitteisyyttä, huolellisuutta ja kärsivällisyyttä, sillä monet entisöinnin, koristemaalauksen ja kultauksen työvaiheet vievät paljon aikaa.

Ammatissa on tunnettava tyylioppia ja tyylihistoriaa, vanhoja työmenetelmiä ja työkaluja sekä ennen käytettyjä materiaaleja ja niiden valmistustapoja. Lisälksi on tunnettava uusien materiaalien soveltuvuus vanhoihin rakennuksiin ja muihin pintoihin.

Kultaajalta vaaditaan myös taiteen tuntemusta. Työjäljen on oltava siisti ja työssä huolehdittava työtilojen puhtaudesta, koska pölyhiukkaset tarttuvat helposti tahmeaan pintaan.

Koristemaalarin ja kultaajan tehtävät eivät sovi allergisille, sillä he joutuvat käyttämään työssään erilaisia liuottimia ja kemikaaleja. Hankalat työasennot voivat olla rasittavia.

Monilla koristemaalareilla on jokin maalaus-, puu- tai entisöintialan ammattikoulutus. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa taideteollisuusalan perustutkinto (artesaani). Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa myös pintakäsittelyalan perustutkinnon (maalari). 

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös taideteollisuusalan ammattitutkinto (kultaaja tai restauroija) ja erikoisammattitutkinto (kultaajamestari tai restaurointimestari), pintakäsittelyalan ammattitutkinto (rakennusmaalari tai julkisivumaalari) ja erikoisammattitutkinto (maalarimestari). Tutkinnot voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksella. Monet koristemaalarin tehtävät, kuten ootraus ja marmorointi, vaativat täydennyskoulutusta. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Yrittäjinä toimivien koristemaalarien ja kultaajien ansiot riippuvat liiketoiminnan kannattavuudesta.

Ammattialat