Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Fanerarbetare

Yrke Publicerad

Fanerarbetare arbetar med tillverkning och hantering av faner. Faner är en skiva som tillverkats av lager av tunna träfaner genom limning och klämning, och fanerarbetarens uppgifter omfattar tillverkning av faner. Arbetet kan vara fysiskt krävande. Yrket kräver precision, noggrannhet samt förmåga att använda maskiner och apparater.

Vanerityöntekijän on tunnettava erilaiset puulajit ja niiden ominaisuudet. Työssä on osattava käsitellä ja työstää puuta sekä valmistaa oikean kokoisia ja laadukkaita viiluja. Vanerityöntekijän on hallittava erilaisten työstökoneiden ja laitteiden, kuten puristimien, sahojen ja hiomakoneiden, käyttö. Vanerityöntekijän on tunnettava turvallisuusohjeet ja osattava toimia niiden mukaisesti.

Laadunvalvonta vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta. Tekninen ymmärrys on myös tärkeää, sillä vanerityöntekijän on hyvä ymmärtää vanerin valmistusprosessin tekniset yksityiskohdat sekä pystyä lukemaan työohjeita ja piirustuksia.

Työ voi olla fyysisesti raskasta, joten hyvä fyysinen kunto on tärkeä. Työntekijän on pystyttävä nostamaan, kantamaan ja käsittelemään raskaita materiaaleja. Lisäksi vanerityöntekijän on usein työskenneltävä osana tiimiä, joten hyvät yhteistyötaidot ovat tarpeen.

 Allergisuus pölylle ja liima-aineille on haitaksi.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa puuteollisuuden perustutkinto (puuseppä). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös puuteollisuuden ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto (puuseppämestari). Tutkinnot voidaan suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.  

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Medianlön

3024 €/m

Privata sektorn

3024 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Nyttiga länkar