Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Kerro, mitä olit tekemässä, ja asiantuntijasi on sinuun yhteydessä. Jos työnhaun käynnistäminen ei onnistu Asiointi-osion virhetilanteen vuoksi, olethan yhteydessä TE-toimistoon tai kuntakokeiluun. Jos tarvitset todistuksen työnhausta, jätä asiasta yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa.

Ohjeet ja tuki⁠

Vanerityöntekijä

Ammatit Julkaistu

Vanerityöntekijä työskentelee vanerin valmistuksessa ja käsittelyssä. Vaneri on ohuiden puuviilujen kerroksista liimaamalla ja puristamalla valmistettu levy, ja vanerityöntekijän tehtäviin kuuluu vanerin valmistus. Työ voi olla fyysisesti vaativaa. Ammatti vaatii tarkkuutta, huolellisuutta sekä taitoa käyttää koneita ja laitteita.

Vanerityöntekijän on tunnettava erilaiset puulajit ja niiden ominaisuudet. Työssä on osattava käsitellä ja työstää puuta sekä valmistaa oikean kokoisia ja laadukkaita viiluja. Vanerityöntekijän on hallittava erilaisten työstökoneiden ja laitteiden, kuten puristimien, sahojen ja hiomakoneiden, käyttö. Vanerityöntekijän on tunnettava turvallisuusohjeet ja osattava toimia niiden mukaisesti.

Laadunvalvonta vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta. Tekninen ymmärrys on myös tärkeää, sillä vanerityöntekijän on hyvä ymmärtää vanerin valmistusprosessin tekniset yksityiskohdat sekä pystyä lukemaan työohjeita ja piirustuksia.

Työ voi olla fyysisesti raskasta, joten hyvä fyysinen kunto on tärkeä. Työntekijän on pystyttävä nostamaan, kantamaan ja käsittelemään raskaita materiaaleja. Lisäksi vanerityöntekijän on usein työskenneltävä osana tiimiä, joten hyvät yhteistyötaidot ovat tarpeen.

 Allergisuus pölylle ja liima-aineille on haitaksi.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa puuteollisuuden perustutkinto (puuseppä). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös puuteollisuuden ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto (puuseppämestari). Tutkinnot voidaan suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.  

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3024 €/kk

Yksityinen sektori

3024 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Hyödyllisiä linkkejä