Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Fastighetsförmedlare

Yrke Publicerad

En fastighetsmäklare fungerar som förmedlare vid fastighetsköp. De hjälper kunderna att köpa, sälja eller hyra fastigheter, såsom bostäder, hus och affärsfastigheter. Till fastighetsförmedlarnas uppgifter hör att förhandla om köp, ordna visningar, marknadsföra fastigheter, sköta administrativa uppgifter i anslutning till köpet samt erbjuda sakkunnig rådgivning. Fastighetsmäklarna arbetar som företagare eller inom fastighetsförmedlingsföretag. I arbetet behövs kännedom om fastighetsbranschen, förmåga att sälja samt förmåga att uppträda och förhandla.

I yrket krävs förmåga att uppträda, representera och förhandla samt att snabbt anpassa sig till nya situationer.

Kiinteistövälitysyritysten palveluksessa, yrittäjinä tai myyntiedustajina pankeissa tai rakennusliikkeissä.

Bläddra bland jobbannonser: Fastighetsförmedlare

Kiinteistönvälittäjän on tunnettava kiinteistöalan myynti- ja vuokraustoiminta. Ammatissa on osattava selvittää kiinteistöjen arvo omaan asiantuntemukseen ja luotettavaan vertailutietoon perustuen. Paikallistuntemus voi olla hyvin olennaista myyntityön sujumisessa. Myyntityössä tarvitaan esiintymis- ja neuvottelutaitoja sekä yhteistyökykyä.

Ammatissa on ymmärrettävä asiakkaan tarpeet. Työssä on tarvitaan asiakaspalveluhenkisyyttä ja oma-aloitteisuutta sekä organisointitaitoja. Lisäksi vaaditaan kiinteistöalan lainsäädännön tuntemusta ja sekä kykyä toimia lainmukaisesti ja eettisesti kestävällä tavalla. Markkinointi- ja viestintäosaamista tarvitaan kiinteistöjen markkinoinnissa eri kanavissa, kuten verkkosivuilla, mainoksissa ja sosiaalisessa mediassa.

Kiinteistönvälittäjän työssä tarvitaan kykyä sopeutua nopeasti muuttuviin tilanteisiin sekä sietää painetta, kilpailua, tiukkoja aikatauluja ja epäsäännöllisiä työaikoja.

Kiinteistönvälitysalalla on useita erilaisia tutkintoja ja ammattitermejä. Kiinteistöedustajan koulutus eli KED antaa perusvalmiudet kiinteistönvälitysalalla toimimiseen. KED-koulutus toimii usein valmistavana koulutuksena LKV-tutkintoa ajatellen.

Työkokemuksen kartuttua on mahdollista suorittaa ammatillisessa koulutuksessa eli toisen asteen oppilaitoksessa liiketoiminnan ammattitutkinto (kiinteistönvälitys). Nimikettä kiinteistönvälittäjä tai lyhennystä LKV (=laillistettu kiinteistönvälittäjä) saa käyttää vain henkilö, joka on suorittanut LKV-kokeen. LKV-kokeen järjestää Keskuskauppakamarin välittäjälautakunta.

Ylemmän kiinteistönvälittäjän koulutuksen (YKV) tavoitteena on syventää kiinteistönvälittäjän ammattiosaamista, sekä antaa valmiuksia toimia johtotehtävissä kiinteistönvälitysalalla. Koulutus tähtää käytännön valmiuksien parantamiseen.

Asuin- ja liikehuoneistojen vuokravälitystehtäviin voi kouluttautua vuokravälittäjän tutkinnossa (VuT), joka valmistaa vuokrahuoneiston välittäjäkokeeseen (LVV). LVV, laillistettu on vuokrahuoneiston välittäjä eli asunnonvälittäjä. Kyseessä on pätevyys, joka saadaan läpäisemällä LKV-koe tai LVV-koe.

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Kiinteistönvälitystä saa harjoittaa vain sellainen yksityinen elinkeinonharjoittaja tai oikeushenkilö, joka on rekisteröity kiinteistönvälitysliikkeeksi. Vuokrahuoneiston välitystä saa harjoittaa vain sellainen yksityinen elinkeinonharjoittaja tai oikeushenkilö, joka on rekisteröity vuokrahuoneiston välitysliikkeeksi tai kiinteistönvälitysliikkeeksi.

Välitysliikkeessä on oltava vastaava hoitaja. Kiinteistönvälitysliikkeen vastaavalla hoitajalla on oltava kiinteistönvälittäjäkokeessa osoitettu ammattipätevyys, vuokrahuoneiston välitysliikkeen vastaavalla hoitajalla vuokrahuoneiston välittäjäkokeessa tai kiinteistönvälittäjäkokeessa osoitettu ammattipätevyys.

Medianlön

3826 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken