Error situations may occur in the 'E-services' section of Job Market Finland due to its recent reform. If you are unable to handle your case due to an error, leave a contact request in the E-services. Explain what you were trying to do and your responsible specialist will contact you. If activating your job search is not possible due to an error situation in the E-services, please contact the TE Office or local government pilot. If you need a certificate for the activation of your job search, leave a contact request in the E-services.

Instructions and support⁠

Kiinteistönvälittäjä

Professions Published

Kiinteistövälittäjä toimii välittäjänä kiinteistökaupoissa. He auttavat asiakkaita ostamaan, myymään tai vuokraamaan kiinteistöjä, kuten asuntoja, taloja ja liikekiinteistöjä. Kiinteistövälittäjien tehtäviin kuuluu neuvotella kaupoista, järjestää näyttöjä, markkinoida kiinteistöjä, hoitaa kauppaan liittyviä hallinnollisia tehtäviä sekä tarjota asiantuntevaa neuvontaa. Kiinteistövälittäjät työskentelevät yrittäjinä tai kiinteistönvälitysyrityksessä. Ammatissa tarvitaan kiinteistöalan tuntemusta, myyntitaitoja sekä esiintymis- ja neuvottelutaitoja.

Kiinteistövälitysyritysten palveluksessa, yrittäjinä tai myyntiedustajina pankeissa tai rakennusliikkeissä.

Browse job postings: Kiinteistönvälittäjä

Kiinteistönvälittäjän on tunnettava kiinteistöalan myynti- ja vuokraustoiminta. Ammatissa on osattava selvittää kiinteistöjen arvo omaan asiantuntemukseen ja luotettavaan vertailutietoon perustuen. Paikallistuntemus voi olla hyvin olennaista myyntityön sujumisessa. Myyntityössä tarvitaan esiintymis- ja neuvottelutaitoja sekä yhteistyökykyä.

Ammatissa on ymmärrettävä asiakkaan tarpeet. Työssä on tarvitaan asiakaspalveluhenkisyyttä ja oma-aloitteisuutta sekä organisointitaitoja. Lisäksi vaaditaan kiinteistöalan lainsäädännön tuntemusta ja sekä kykyä toimia lainmukaisesti ja eettisesti kestävällä tavalla. Markkinointi- ja viestintäosaamista tarvitaan kiinteistöjen markkinoinnissa eri kanavissa, kuten verkkosivuilla, mainoksissa ja sosiaalisessa mediassa.

Kiinteistönvälittäjän työssä tarvitaan kykyä sopeutua nopeasti muuttuviin tilanteisiin sekä sietää painetta, kilpailua, tiukkoja aikatauluja ja epäsäännöllisiä työaikoja.

Kiinteistönvälitysalalla on useita erilaisia tutkintoja ja ammattitermejä. Kiinteistöedustajan koulutus eli KED antaa perusvalmiudet kiinteistönvälitysalalla toimimiseen. KED-koulutus toimii usein valmistavana koulutuksena LKV-tutkintoa ajatellen.

Työkokemuksen kartuttua on mahdollista suorittaa ammatillisessa koulutuksessa eli toisen asteen oppilaitoksessa liiketoiminnan ammattitutkinto (kiinteistönvälitys). Nimikettä kiinteistönvälittäjä tai lyhennystä LKV (=laillistettu kiinteistönvälittäjä) saa käyttää vain henkilö, joka on suorittanut LKV-kokeen. LKV-kokeen järjestää Keskuskauppakamarin välittäjälautakunta.

Ylemmän kiinteistönvälittäjän koulutuksen (YKV) tavoitteena on syventää kiinteistönvälittäjän ammattiosaamista, sekä antaa valmiuksia toimia johtotehtävissä kiinteistönvälitysalalla. Koulutus tähtää käytännön valmiuksien parantamiseen.

Asuin- ja liikehuoneistojen vuokravälitystehtäviin voi kouluttautua vuokravälittäjän tutkinnossa (VuT), joka valmistaa vuokrahuoneiston välittäjäkokeeseen (LVV). LVV, laillistettu on vuokrahuoneiston välittäjä eli asunnonvälittäjä. Kyseessä on pätevyys, joka saadaan läpäisemällä LKV-koe tai LVV-koe.

Search for study options (studyinfo.fi)⁠

Kiinteistönvälitystä saa harjoittaa vain sellainen yksityinen elinkeinonharjoittaja tai oikeushenkilö, joka on rekisteröity kiinteistönvälitysliikkeeksi. Vuokrahuoneiston välitystä saa harjoittaa vain sellainen yksityinen elinkeinonharjoittaja tai oikeushenkilö, joka on rekisteröity vuokrahuoneiston välitysliikkeeksi tai kiinteistönvälitysliikkeeksi.

Välitysliikkeessä on oltava vastaava hoitaja. Kiinteistönvälitysliikkeen vastaavalla hoitajalla on oltava kiinteistönvälittäjäkokeessa osoitettu ammattipätevyys, vuokrahuoneiston välitysliikkeen vastaavalla hoitajalla vuokrahuoneiston välittäjäkokeessa tai kiinteistönvälittäjäkokeessa osoitettu ammattipätevyys.

Median salary

3826 €/mo

The data is based on the median income, meaning the amount of salary which is the middle of the salary amounts arranged in order of magnitude.

Source: Statistics Finland's structural statistics on wages and salaries

Professional fields