Fiskare
Fiskare fiskar sin fångst i havet eller insjöar genom olika metoder. Fiskare arbetar som yrkesutövare eller för en annan fiskare. I arbetet behövs bland annat färdigheter att fånga och hantera fisk samt kännedom om fiskstammar. Fiskaren måste också kunna hantera fartyget samt underhålla och reparera fångstredskapen. I yrket behövs en bra kondition och färdigheter att ta sig fram på vattnet.
Fiskaren arbetar i alla väderförhållanden. Han rör sig mellan hamnen och fiskeplatserna. Vid smältvattenstider används fiskebåt, på vintern motorkälke. Arbetstiderna varierar enligt årstiderna.
Arbetet förutsätter yrkeskunnande i fiske och i att röra sig till sjöss. Fiskaren skall vara uthållig, ha god kondition och kunna klara ekonomisk osäkerhet. För yrket kan man utbilda sig genom att avlägga grundexamen inom fiskeri vid yrkesläroanstalt eller iktyonomexamen vid yrkeshögskola.
Yrittäjinä tai kalastusalan yritysten palveluksessa.
Kalastajan on osattava pyytää kalat erilaisin pyydyksin ja käsitellä saalis myyntikuntoon. Kalastajan on tunnettava kalalajit ja kalakannat sekä säädökset esimerkiksi kalastuskiintiöihin ja pyyntitapoihin liittyen. Kalastajan on hallittava myös aluksen ja pyyntivälineiden huollot ja korjaukset.
Yrittäjiltä edellytetään oman alan ammattiosaamisen lisäksi palvelu- ja markkinointihenkisyyttä, koska saalis on myös saatava myydyksi. Saaliin määrä ja elinkeinon kannattavuus vaihtelevat vuosittain, joten ammatissa täytyy kestää myös taloudellista epävarmuutta.
Kalastaja joutuu usein tekemään pitkiä työpäiviä hankalissakin olosuhteissa, joten häneltä vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa ja kestävyyttä. Työssä on tärkeää osata liikkua vesillä turvallisesti.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa kalatalouden perustutkinnon (kalastaja). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös kalatalouden ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.
Itsenäisenä yrittäjänä toimivan kalastajan ansiot riippuvat suuresti kalastusalueen kalakannoista, pyyntikalustosta, ammattitaidosta ja omasta työpanoksesta sekä markkinahinnoista. Myös toisen palveluksessa olevien kalastajien ansiotasoissa on eroja. Suurin osa on ns. osuudella kalastavia, jolloin he saavat tietyn sovitun osuuden saaliin arvosta.