Oma asiointi -palvelussa on käyttökatko torstaista 10.10. kello 16.30 maanantaihin 14.10. kello 8. Käyttökatkon aikana henkilöasiakkaan ja työnantajan asiointipalvelut ovat poissa käytöstä, ja Työmarkkinatorilla voi esiintyä katkoja. Työmarkkinatorille ei voi kirjautua käyttökatkon aikana ja tietosisällöissä ja linkkien toimivuudessa voi olla puutteita. Pahoittelemme häiriötä. Lue lisää.

Ohjeet ja tuki⁠

Kalastaja

Ammatit Julkaistu

Kalastajat pyytävät kalaa ja mereneläviä merestä tai sisävesistä erilaisin menetelmin. Työssä tarvitaan kalojen pyynti- ja käsittelytaitoa sekä kalakantojen tuntemusta. Kalastajan on hallittava myös aluksen ja pyyntivälineiden huollot ja korjaukset. Kalastajat työskentelevät ammatinharjoittajina tai toisen palveluksessa. Ammatissa vaaditaan hyvää kuntoa ja vesillä liikkumisen taitoa.

Yrittäjinä tai kalastusalan yritysten palveluksessa.

Selaa avoimia työpaikkoja: Kalastaja

Kalastajan on osattava pyytää kalat erilaisin pyydyksin ja käsitellä saalis myyntikuntoon. Kalastajan on tunnettava kalalajit ja kalakannat sekä säädökset esimerkiksi kalastuskiintiöihin ja pyyntitapoihin liittyen. Kalastajan on hallittava myös aluksen ja pyyntivälineiden huollot ja korjaukset.

Yrittäjiltä edellytetään oman alan ammattiosaamisen lisäksi palvelu- ja markkinointihenkisyyttä, koska saalis on myös saatava myydyksi. Saaliin määrä ja elinkeinon kannattavuus vaihtelevat vuosittain, joten ammatissa täytyy kestää myös taloudellista epävarmuutta.

Kalastaja joutuu usein tekemään pitkiä työpäiviä hankalissakin olosuhteissa, joten häneltä vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa ja kestävyyttä. Työssä on tärkeää osata liikkua vesillä turvallisesti.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa kalatalouden perustutkinnon (kalastaja). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös kalatalouden ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Itsenäisenä yrittäjänä toimivan kalastajan ansiot riippuvat suuresti kalastusalueen kalakannoista, pyyntikalustosta, ammattitaidosta ja omasta työpanoksesta sekä markkinahinnoista. Myös toisen palveluksessa olevien kalastajien ansiotasoissa on eroja. Suurin osa on ns. osuudella kalastavia, jolloin he saavat tietyn sovitun osuuden saaliin arvosta.