Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Glaskonstnär

Yrke Publicerad

Glaskonstnären skapar konstverk av glas. Glaskonstnären använder olika tekniker i sitt arbete som t.ex. glasblåsning, gjutning, skärning, smältning och lampteknik. Glaskonstnärer kan tillverka många slags konstverk, såsom skulpturer, smycken, dekorations- och bruksföremål samt stora installationer. I yrket behövs konstnärlig begåvning och fingerfärdighet.

Yrittäjinä (vapaina taiteilijoina), lasiteollisuudessa ja oppilaitoksissa.

Bläddra bland jobbannonser: Glaskonstnär

Lasitaiteilijan ammatti vaatii materiaalituntemusta, tekniikoiden hallintaa sekä kykyä taiteellista näkemystä. Ammatissa tulee olla syvällinen ymmärrys lasimateriaalista ja sen ominaisuuksista, kuten sulamispisteestä, viskositeetista ja jäähdytysprosessista. Lasinpuhaltajan täytyy hallita erilaisia lasin työstämisessä käytetyt välineet.

Luovuus, hyvät käsityötaidot ja hienomotorinen osaaminen ovat tärkeitä, jotta lasiteokset ovat tarkkoja ja viimeisteltyjä. Työprosessien monivaiheisuus vaatii laajojen kokonaisuuksien kärsivällistä hallintaa. Työturvallisuustekijöiden tuntemus ja noudattaminen on tärkeää.

Itsenäisinä yrittäjinä toimivien on hallittava myös yrittäjyyteen liittyviä asioita verotuksesta markkinointiin. Työssä tarvitaan myös riittävän hyvää terveyttä, sillä työympäristö on suhteellisen lämmin. Sula lasimassa on kuumaa ja lasiuunit säteilevät lämpöä.

Yliopistossa voi opiskella muotoilua. Ylempi korkeakoulututkinto on taiteen maisteri. Alempi korkeakoulututkinto on taiteen kandidaatti. Ammattikorkeakoulussa voi opiskella muotoilua ja suorittaa kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon artenomi (AMK). 

Toisella asteella voi suorittaa taideteollisuusalan perustutkinnon (artesaani). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös taideteollisuusalan ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Medianlön

3304 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Yrkesområde