Lasitaiteilija
Lasitaiteilija luo taideteoksia lasista. Lasitaiteilija käyttää työssään erilaisia tekniikoita, kuten lasinpuhallusta, valua, leikkausta, sulattamista ja lampputekniikkaa. Lasitaiteilijat voivat valmistaa monenlaisia taideteoksia, kuten veistoksia, koruja, koriste- ja käyttöesineitä sekä suuria installaatioita. Ammatissa tarvitaan taiteellista lahjakkuutta ja kädentaitoja.
Yrittäjinä (vapaina taiteilijoina), lasiteollisuudessa ja oppilaitoksissa.
Lasitaiteilijan ammatti vaatii materiaalituntemusta, tekniikoiden hallintaa sekä kykyä taiteellista näkemystä. Ammatissa tulee olla syvällinen ymmärrys lasimateriaalista ja sen ominaisuuksista, kuten sulamispisteestä, viskositeetista ja jäähdytysprosessista. Lasinpuhaltajan täytyy hallita erilaisia lasin työstämisessä käytetyt välineet.
Luovuus, hyvät käsityötaidot ja hienomotorinen osaaminen ovat tärkeitä, jotta lasiteokset ovat tarkkoja ja viimeisteltyjä. Työprosessien monivaiheisuus vaatii laajojen kokonaisuuksien kärsivällistä hallintaa. Työturvallisuustekijöiden tuntemus ja noudattaminen on tärkeää.
Itsenäisinä yrittäjinä toimivien on hallittava myös yrittäjyyteen liittyviä asioita verotuksesta markkinointiin. Työssä tarvitaan myös riittävän hyvää terveyttä, sillä työympäristö on suhteellisen lämmin. Sula lasimassa on kuumaa ja lasiuunit säteilevät lämpöä.
Yliopistossa voi opiskella muotoilua. Ylempi korkeakoulututkinto on taiteen maisteri. Alempi korkeakoulututkinto on taiteen kandidaatti. Ammattikorkeakoulussa voi opiskella muotoilua ja suorittaa kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon artenomi (AMK).
Toisella asteella voi suorittaa taideteollisuusalan perustutkinnon (artesaani). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös taideteollisuusalan ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.
Mediaanipalkka
3304 €/kk
Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.