Gränsbevakare
Gränsbevakarna sköter uppgifter i anslutning till gränssäkerheten, bland annat gränskontroller, gränsövervakning, brottsbekämpning och brottsundersökning samt militärt försvar. Arbetsbeskrivningen omfattar även räddnings- och biståndsuppgifter samt tullövervaknings- och polisuppgifter. Arbetsplatser är bland annat gränsbevakningsstationer, gränsövergångsställen och gränskontrollavdelningen. Att agera även i svåra förhållanden kräver hög yrkesskicklighet, god fysisk kondition och mental uthållighet. I tjänsten krävs också språkkunskaper och serviceanda.
De vanligaste arbetsplatserna för gränsbevakare är gränsbevakningsstationer, gränsövergångsställen och gränskontrollavdelningar. Arbetsplatser finns även vid staber, verkstäder och underhållscentraler vid gränsbevakningen.
Kraven på yrket som gränsbevakare är omfattande på grund av de många arbetsuppgifterna.
I gränsbevakarens arbete behövs goda språkkunskaper och fysisk kondition. Interaktions- och samarbetsförmåga är också viktiga.
Grundkursen för gränsbevakare avläggs vid Gräns- och sjöbevakningsskolan i Imatra. I grundkursen ingår arbetspraktik vid framtida administrativa enheter.
När kunnandet har ökat kan gränsbevakaren avlägga en fortsättningskurs och mästarkurs för gränsbevakare.
Mer information om ansökan till utbildningen och inträdeskrav hittar du på Raja.fi.
Lagen om gränsbevakningsväsendets förvaltning (577/2005) fastställer vad som krävs av den person som antas till grundkursen för gränsbevakare och som har klarat urvalsprovet.
Av dem som antas till grundkursen krävs att personen är finsk medborgare och vid Finlands försvarsmakt eller vid Gränsbevakningsväsendet har fullgjort sin värnplikt i vapentjänst eller frivillig militärtjänst för kvinnor samt att de till sin hälsa och fysiska kondition är lämpliga för tjänsten. Kravet på fullgörande av militärtjänst gäller inte personer med åländsk hembygdsrätt.
Dessutom ska man ha avlagt examen som avses i lagen om anordnande av studentexamen (672/2005), gymnasiets lärokurs eller minst andra stadiets yrkesexamen och ha körrätt minst för kategori B.
Medianlön
3586 €/m
Offentliga sektorn
3586 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.