Gruvingenjör
Gruvingenjörer arbetar vid gruvor och dagbrott med planerings-, lednings- och specialistuppgifter inom produktionen. Yrkesbenämningar och arbetsuppgifter varierar. Till uppgifterna hör till exempel att planera gruvans arbete samt att leda produktionen och arbetsledningen. I yrket krävs, förutom kännedom om gruvindustrin, även ledarskaps- och planeringskompetens samt ansvarstagande.
Kaivosyhtiöt ja malminetsintäyritykset.
Kaivosinsinöörin tulee hallita kaivosalan perusasiat, kuten geologiaa, kaivossuunnittelua, kaivostuotantoa ja louhintatekniikkaa. Heidän on osattava käyttää erilaisia teknisiä ja suunnitteluohjelmistoja, joilla mallinnetaan ja optimoidaan kaivostoimintaa. Suunnitteluosaaminen on keskeistä, sillä kaivosinsinöörit vastaavat kaivoksen töiden suunnittelusta ja tuotannon tehokkuudesta. Johtamistaidot ovat myös tärkeitä, sillä he toimivat usein esihenkilöinä. Myös alaan liittyvä lainsäädäntö on myös tunnettava.
Lisäksi kaivosinsinöörin on oltava hyvin perehtynyt turvallisuusohjeisiin sekä kyettävä valvomaan niiden noudattamista. Työturvallisuuden varmistaminen ja ympäristönsuojelusta huolehtiminen edellyttävät vastuullisuutta, huolellisuutta, harkintaa ja tarkkaavaisuutta. Ympäristön huomioiminen on myös olennainen osa työtä, joten ammatissa on ymmärrettävä kaivostoiminnan ympäristövaikutukset ja osattava suunnitella toimenpiteitä niiden vähentämiseksi.
Hyvät ongelmanratkaisutaidot ja kyky reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin ovat välttämättömiä, sillä kaivoksissa voi tulla eteen odottamattomia haasteita. Viestintätaidot ovat tärkeät, sillä kaivosinsinöörit tekevät tiivistä yhteistyötä eri alojen asiantuntijoiden, työntekijöiden ja sidosryhmien kanssa. Ammatissa tarvitaan myös pitkäjännitteisyyttä ja oma-aloitteisuutta. Kielitaito ja hyvä paineensietokyky ovat tarpeen myös.
Yliopistossa voi opiskella yhdyskunta- ja ympäristötekniikkaa tai mineraalivaroja ja kestävää kaivostoimintaa. Ylempi korkeakoulututkinto on diplomi-insinööri. Alempi korkeakoulututkinto on tekniikan kandidaatti. Ammattikorkeakouluissa voi opiskella rakennustekniikkaa ja suorittaa tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon insinööri (AMK).
Medianlön
5020 €/m
Privata sektorn
5020 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.