Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Kaivosinsinööri

Ammatit Julkaistu

Kaivosinsinöörit työskentelevät kaivoksilla ja avolouhoksilla tuotannon suunnittelu-, johto- ja asiantuntijatehtävissä. Ammattinimikkeet ja työtehtävät vaihtelevat. Tehtäviin kuuluu esimerkiksi kaivoksen töiden suunnittelua sekä tuotannon ja työnjohtamista. Ammatissa edellytetään kaivosalan tuntemuksen lisäksi esihenkilö- ja suunnitteluosaamista sekä vastuullisuutta.

Kaivosyhtiöt ja malminetsintäyritykset.

Selaa avoimia työpaikkoja: Kaivosinsinööri

Kaivosinsinöörin tulee hallita kaivosalan perusasiat, kuten geologiaa, kaivossuunnittelua, kaivostuotantoa ja louhintatekniikkaa. Heidän on osattava käyttää erilaisia teknisiä ja suunnitteluohjelmistoja, joilla mallinnetaan ja optimoidaan kaivostoimintaa. Suunnitteluosaaminen on keskeistä, sillä kaivosinsinöörit vastaavat kaivoksen töiden suunnittelusta ja tuotannon tehokkuudesta. Johtamistaidot ovat myös tärkeitä, sillä he toimivat usein esihenkilöinä. Myös alaan liittyvä lainsäädäntö on myös tunnettava.

Lisäksi kaivosinsinöörin on oltava hyvin perehtynyt turvallisuusohjeisiin sekä kyettävä valvomaan niiden noudattamista. Työturvallisuuden varmistaminen ja ympäristönsuojelusta huolehtiminen edellyttävät vastuullisuutta, huolellisuutta, harkintaa ja tarkkaavaisuutta. Ympäristön huomioiminen on myös olennainen osa työtä, joten ammatissa on ymmärrettävä kaivostoiminnan ympäristövaikutukset ja osattava suunnitella toimenpiteitä niiden vähentämiseksi.

Hyvät ongelmanratkaisutaidot ja kyky reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin ovat välttämättömiä, sillä kaivoksissa voi tulla eteen odottamattomia haasteita. Viestintätaidot ovat tärkeät, sillä kaivosinsinöörit tekevät tiivistä yhteistyötä eri alojen asiantuntijoiden, työntekijöiden ja sidosryhmien kanssa. Ammatissa tarvitaan myös pitkäjännitteisyyttä ja oma-aloitteisuutta. Kielitaito ja hyvä paineensietokyky ovat tarpeen myös.

Yliopistossa voi opiskella yhdyskunta- ja ympäristötekniikkaa tai mineraalivaroja ja kestävää kaivostoimintaa. Ylempi korkeakoulututkinto on diplomi-insinööri. Alempi korkeakoulututkinto on tekniikan kandidaatti. Ammattikorkeakouluissa voi opiskella rakennustekniikkaa ja suorittaa tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon insinööri (AMK).

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

4773 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat