Helikopterpilot
Helikopterpiloten är ett proffs som flyger med helikoptrar. De är utbildade för att styra olika helikoptermodeller i olika förhållanden och uppgifter, såsom persontransporter, flygfotografering, räddnings- och försvarsuppdrag. Det ansvarsfulla arbetet förutsätter god psykisk och fysisk kondition, stresstålighet, förmåga att fatta självständiga beslut och noggrannhet.
Företag som erbjuder helikopterflygningar, läkarhelikopterverksamheten, Gränsbevakningsväsendet och Försvarsmakten.
Helikopterpilotens ansvarsfulla arbete förutsätter förutom kunskaper om flygning även god psykisk och fysisk kondition, förmåga att fatta självständiga beslut, omdömesförmåga och lugn. Kraven i arbetet grundar sig på luftfartsbestämmelserna och eventuella tilläggskrav som arbetsgivaren ställer.
I yrket behövs dessutom god stresstålighet, logiskt tänkande, noggrannhet och samarbetsförmåga. Dessutom förutsätts god hälsa som konstaterats vid en läkarundersökning.
Helikopterpiloten utbildas vid privata flygskolor. Flygningen grundar sig på utbildning och certifikat på olika nivåer. Först ska man avlägga ett privatflygarcertifikat, varefter man kan utbilda sig till yrkespilot. Till exempel kräver specialisering i HEMS-verksamhet arbetserfarenhet och vidareutbildning i räddningshelikopterverksamhet. Utbildningskostnaderna i privata flygskolor är höga.
Gränsbevakningsväsendet och Försvarsmakten utbildar personalen för sina egna uppgifter. För att bli antagen krävs en flygreservofficerskurs. Utbildningskraven är relativt hårda.
Behörig utbildning samt certifikat för yrkeshelikopterpilot. Försvarsmaktens flygverksamhet är militär flygverksamhet, varvid certifikat inte behövs.
Medianlön
7205 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.