Kock
Kockar tillreder och planerar matportioner för restaurangkunder. I köket råder ofta en snabb arbetstakt, vilket innebär att kockar måste ha en förmåga att arbeta raskt och organisera. I arbetet behövs också handfärdigheter, fantasi samt ett bra färg-, smak- och luktsinne. Arbetsplatser kan finnas till exempel i hotellrestauranger, högklassiga matrestauranger, personalrestauranger och catering företag.
Olika restauranger, såsom mat-, hotell- eller personalrestauranger. Kaféer. Fest- och cateringföretag. Fartyg.
En kock måste ha ingående kunskaper om råvaror, livsmedel och tillverkningsmetoder. Det är också viktigt för en kock att kunna beakta kostrekommendationer och specialdieter. I arbetet krävs att man är händig och har något av ett konstnärligt öga, fantasi samt ett gott färg-, smak- och luktsinne.
Av kocken krävs ekonomiskt tänkande i hanteringen av råvaror och livsmedel. Det centrala kompetensområdet för en restaurangkock är hygienkompetens, dvs. livsmedelshygien, hantering, hygieniska arbetssätt samt egenkontroll. I yrket måste man också behärska självutvärdering av maten.
Kökets ofta hektiska arbetstakt förutsätter dessutom snabbhet samt goda samarbets- och interaktionsfärdigheter. Kocken behöver också färdigheter i kundservice och förmåga att ta emot respons. För att kunna erbjuda en snabbt tillredd och färsk portion krävs att man kan organisera arbetet.
Arbete där man står kontinuerligt belastar särskilt ryggen och benen. Personer som är allergiska mot olika födoämnen och kemikalier i tvättmedel har svårt att arbeta som kock.
Till yrket kan man utbilda sig genom att avlägga grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (kock). Efter att yrkesskickligheten förvärvats kan man också avlägga yrkesexamen i matservice (kompetensområdet för matlagning i storhushåll eller på restaurang) och specialyrkesexamen i tjänster för specialkost (dietkock). Grundexamen kan också avläggas genom läroavtal.
Personer som i sitt arbete i livsmedelslokaler hanterar oförpackade och lättfördärvliga livsmedel ska ha ett hygienkompetensintyg (hygienpass) som påvisar livsmedelshygienisk kompetens. Självständigt fungerande kompetenstestare som godkänts av Livsmedelssäkerhetsverket ordnar hygienkompetenstest och utfärdar hygienkompetensintyg.
Medianlön
2369 €/m
Privata sektorn
2364 €/m
Offentliga sektorn
2378 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.