Kökschef
Kökschefer planerar och leder köksarbetet samt ansvarar för verksamheten i köket. Arbetsplatser finns till exempel i hotell- eller matrestauranger, nattklubbar, restauranger på fartyg eller dansrestauranger där det säljs mat. I chefsuppgifter behövs organisations- och interaktionsfärdigheter samt kreativitet och förmåga att bära ansvar.
En kökschef har köksutrymmen som främsta arbetsmiljö och utför även kontorsarbeten i ett separat arbetsrum. En kökschef upprättar menyer och deltar vid behov i tillagningen av maten, inhandlar ingredienser och annat nödvändigt, lägger i förråd, beräknar kostnader, har ansvaret för skötseln och egenkontrollen av köket jämte därmed sammanhängande utrymmen och är arbetsledare. Kökschefer arbetar i skift, ofta både vardagar och veckoslut.
Arbetet kräver kunskap om livsmedel, tillagningsmetoder och uppläggning, kundservicefärdigheter, chefsfärdigheter och ekonomiska kunskaper. Yrkeshögskoleexamen restonom (YH) kan avläggas vid yrkeshögskolor. Karriärutveckling kan också leda till ett yrke som kökschef. Startpunkten kan till exempel vara kockexamen, en grundexamen inom hotell-, restaurang och cateringbranschen som avläggs på yrkesläroanstalter på andra stadiet.
Keittiöpäällikön työpaikkana voi olla esimerkiksi hotelli- tai muu ruokaravintola, yökerho, laivan ravintola tai tanssiravintola.
Keittiöpäällikön työssä tarvitaan perusteellista ruoka-aineiden, valmistusmenetelmien ja tarjolle asettelun osaamista. Asiakaspalvelutaidot ovat työssä tarpeen. Esimiestehtävissä toimivan on kehitettävä uusia ideoita ja toteutettava niitä yhdessä muun henkilökunnan kanssa, joten työssä tarvitaan luovuutta ja uskallusta sekä halua kantaa vastuu tekemistään ratkaisuista.
Alan nopeat liikeideoiden muutokset ja monipuolistunut palvelujen tarjonta ovat edellyttäneet myös henkilöstön valmiuksien monipuolistumista eri työtehtävissä. Ruokaravintoloissakin pyritään entistä enemmän erikoistumaan ja siten erottautumaan kilpailijoista.
Esimiehenä on maltettava kuunnella, mutta myös otettava kantaa ja tehtävä ratkaisuja. Lisäksi tarvitaan taloudellista ajattelukykyä ja halua päästä hyviin taloudellisiin tuloksiin. Työn sujumista auttavia kykyjä ovat mm. järjestelmällisyys, organisointitaidot, itsenäinen työskentelyote, kyky tehdä päätöksiä sekä kyky ilmaista itseään selkeästi sekä kirjallisesti että suullisesti. Hygieeninen työskentelytapa on keskeistä ammatissa.
Keittiöpäällikön on jatkuvasti seurattava mitä alalla ja mm. raaka-ainevalikoimissa tapahtuu. Myös kansainvälisen kehityksen seuraaminen on tärkeää. Kielitaito on eduksi. Tietotekniikan käyttötaidot ovat tarpeen toimistotöissä.
Taipumus ruoka- ja pesuaineallergioihin voi haitata työskentelyä.
Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa ammattikorkeakoulututkinnon restonomi (AMK) esimerkiksi palveluliiketoimintaan suuntautuen.
Keittiöpäälliköksi voi edetä myös urakehityksen kautta. Lähtökohtana voi olla esimerkiksi toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa suoritettava ravintola- ja catering-alan perustutkinto (kokki). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös ruokapalvelujen ammattitutkinto sekä majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinto.Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.
Osaamista ja ammattitaitoa kerrytetään käytännön työkokemuksella ja täydennyskoulutuksella. Ennen keittiöpäällikön tehtäviä toimitaan usein vuoropäällikkönä tai keittiömestarina.
Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.
Medianlön
3105 €/m
Privata sektorn
3129 €/m
Offentliga sektorn
2980 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.