Konditor
En konditor är en expert inom bageribranschen som producerar bland annat tårtor, rulltårtor, bakelser och småbröd. Konditorns arbete kan också omfatta försäljning av produkterna. Konditorer arbetar vanligen i konditorier eller bagerier. En stor del av arbetet görs för hand, men man måste också använda olika apparater. I yrket behövs fingerfärdighet, noggrannhet, god formkänsla och färdigheter i kundservice.
Arbetet är i huvudsak dagarbete, s.k. graderat enskiftsarbete. Arbetet utförs stående på platsen och besvärliga arbetsställningar kan ofta förekomma. Mjöldammallergi kan vara ett hinder i yrket.
Konditorns arbete förutsätter händighet, noggrannhet, fantasi samt gott färg-, form- och kompositionssinne. Lämplig utbildning för yrket är grundexamen i livsmedelsbranschen på bagerilinjen. Yrkesexamen för yrkeskonditor och specialyrkesexamen för konditormästare kan avläggas som fristående examen. Man kan också utbilda sig för yrket genom läroavtalsutbildning.
Leipomot. Konditoriat. Kahvilat. Ravintolat. Pitopalveluyritykset. Myymälöiden paistopisteet ja leipäosastot.
Kondiittorin on hallittava leipomon tuotannon työvaiheet. Konditoriatyöt edellyttävät käsityötaitoja, sorminäppäryyttä, kätevyyttä, tarkkuutta ja huolellisuutta. Työssä edellytetään hyvää maku- ja hajuaistia sekä erityisesti kakkujen koristelussa mielikuvitusta, muotoilun ja värienkäytön osaamista sekä sommittelu- ja koristelutaitoa.
Ammatissa tarvitaan hygieniavaatimusten noudattamista. Työvälineiden ja työkoneiden käyttö ja myös perushuolto on hallittava. Työssä on sopeuduttava myös aikaiseen heräämiseen ja ajoittain kiireiseen työrytmiin.
Kondiittori työskentelee enimmäkseen seisten, kumartuneena tai kävellen, mikä rasittaa jalkoja ja selkää. Jauhopöly on merkittävä ympäristöhaitta. Työssä käytetään suojaavia työvaatteita. Epilepsia on rajoite ja hengitysallergia sekä astma ovat esteinä kondiittorin ammattiin.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon (leipuri-kondiittori). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös leipomoalan ammattitutkinto (kondiittorikisälli) ja leipomoalan erikoisammattitutkinto (kondiittorimestari). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.
Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.
Medianlön
2525 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.