Asiointi-osiossa voi esiintyä häiriöitä uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Asiointi-osiossa on käyttökatko vuodenvaihteessa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Kondiittori

Ammatit Julkaistu

Kondiittori on leipomoalan ammattilainen, joka valmistaa esimerkiksi kakkuja, leivoksia ja pikkuleipiä. Kondiittorin työhön voi kuulua myös tuotteiden myyntiä. Kondiittorit työskentelevät yleensä konditorioissa tai leipomoissa. Työ on käsityövaltaista, mutta siihen kuuluu myös erilaisten laitteiden käyttöä. Ammatissa tarvitaan sorminäppäryyttä, tarkkuutta, visuaalista silmää sekä asiakaspalvelutaitoja.

Leipomot. Konditoriat. Kahvilat. Ravintolat. Pitopalveluyritykset. Myymälöiden paistopisteet ja leipäosastot.

Selaa avoimia työpaikkoja: Kondiittori

Kondiittorin on hallittava leipomon tuotannon työvaiheet. Konditoriatyöt edellyttävät käsityötaitoja, sorminäppäryyttä, kätevyyttä, tarkkuutta ja huolellisuutta. Työssä edellytetään hyvää maku- ja hajuaistia sekä erityisesti kakkujen koristelussa mielikuvitusta, muotoilun ja värienkäytön osaamista sekä sommittelu- ja koristelutaitoa.

Ammatissa tarvitaan hygieniavaatimusten noudattamista. Työvälineiden ja työkoneiden käyttö ja myös perushuolto on hallittava. Työssä on sopeuduttava myös aikaiseen heräämiseen ja ajoittain kiireiseen työrytmiin.

Kondiittori työskentelee enimmäkseen seisten, kumartuneena tai kävellen, mikä rasittaa jalkoja ja selkää. Jauhopöly on merkittävä ympäristöhaitta. Työssä käytetään suojaavia työvaatteita. Epilepsia on rajoite ja hengitysallergia sekä astma ovat esteinä kondiittorin ammattiin.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon (leipuri-kondiittori).  Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös leipomoalan ammattitutkinto (kondiittorikisälli) ja leipomoalan erikoisammattitutkinto (kondiittorimestari). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Mediaanipalkka

2525 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto