Musiklärare
Jobb finns på grundskolor och gymnasier. Musikundervisning ges också på medborgarinstitut och arbetarinstitut, musikinstitut, konservatorier, musiklekskolor, yrkeshögskolor, institutioner för lärarutbildning och universitet. Den typiska arbetsmiljön är musikklassrummet i en skola. Undervisningsplikten är 16–24 timmar i veckan. Dessutom använder man ofta kvällar och veckoslut på att planera undervisningen, dra körer och orkestrar och på annan musikverksamhet.
Den som vill bli ämneslärare i musik kan studera musikpedagogik vid Sibeliusakademin och avlägga högre högskoleexamen musices magister.
Musiklärarna arbetar vid grundskolor, gymnasier, medborgar- och arbetarinstitut, musikinstitut, konservatorier, musiklekskolor, yrkeshögskolor, lärarutbildningsanstalter och universitet.
Av musiklärarna krävs tillräckliga musikaliska och pedagogiska färdigheter. Dehär förutsättningarna testas redan i samband med intagningen av studerande till utbildning.
Lärare som undervisar vid skolor måste hela tiden komplettera sitt yrkeskunnande enligt tidens och utvecklingens krav (t.ex. musikteknologi, ADB och musik).
Av musiklärare krävs att de har ett mycket brett kunnande inom musikens olika områden. Vid sidan av traditionell sång och musikteori har undervisningen utökats till användandet av olika instrument, musicerande i grupp, musik och rörelse, teknologi, lyssnande, improvisering och komposition samt musikteater.
Arbetet vid grundskolor och gymnasier försvåras av små timresurser per undervisningsgrupp, stora undervisningsgrupper, bristfällig utrustning och hög arbetstakt Vid skolorna finns det vanligen inte flera musiklärare att dela ansvaret med för skolans musikliv och festprogram.
Musikpedagogik och ämneslärarstudier i musik kan studeras vid Sibelius-Akademin (magisterexamen i musik) där undervisnings- och examensspråk är finska och svenska. Finskspråkig utbildning ges även vid Uleåborgs och Jyväskylä universitet.
Pedagogiska studier för lärare anordnas vid Åbo Akademi.
Svenska yrkeshögskolan i Jakobstad ger även utbildning för musikpedagoger.
Behörighetsvillkoren för lärare vid läroanstalter anges i skollagarna och förordningarna.
Medianlön
4032 €/m
Offentliga sektorn
4032 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.