Plockare
Plockare plockar naturprodukter som bär, svamp och örter i naturen. Plockare arbetar också i trädgårdar med bärplockning. Utöver livsmedel kan naturprodukter samlas in till exempel för tillverkning av hantverksprodukter, naturkosmetika och medicinska preparat. I arbetet behövs artkännedom, fingerfärdighet och god kondition.
Företag inom naturprodukts- och trädgårdsbranschen samt som företagare.
Plockarens viktigaste uppgift är att känna igen de produkter som ska plockas och att hen ska kunna samla in dem på rätt sätt med rätt arbetsredskap och -metoder. Det behövs kompetens för att utföra arbetet hygieniskt för att produkterna som plockas ska hållas så rena som möjligt. Plockaren ska känna till vars och ens rättigheter samt veta om det är tillåtet att samla in produkterna eller om man behöver markägarens tillstånd för insamlingen. Vid valet av insamlingsplatser måste man kunna bedöma hur rena platserna är. Insamlandet ska ske med respekt för naturen, ansvarsfullt och enligt principerna för hållbar utveckling.
I yrket krävs fingerfärdighet, förmåga att tåla rutinmässiga arbetsskeden samt god fysisk kondition. I arbetet behövs dessutom flit, initiativförmåga och samarbetsförmåga. I plockarens uppgiftsbeskrivning kan även packande och lagring ingå, så kunskaper om detta behövs också. I arbetet måste man kunna hålla i gång och orientera sig i terrängen.
Arbetet är säsongsbetonat och förutsätter ofta att man reser dit arbetet finns.
Arbetsgivarna introducerar plockarna i arbetsuppgifterna. När det gäller insamling av naturprodukter ordnas också utbildning i kursform.
Grundexamen inom natur- och miljö, framställare av naturprodukter, kan avläggas vid yrkesläroanstalter på andra stadiet. Utbildningen kan också avläggas genom läroavtal.
Plockarkortet beviljas efter en godkänd plockarutbildning. Plockarkortet är inte obligatoriskt, men många köpare anser att kortet är en kvalitetsgaranti.
Poimijakortti myönnetään hyväksytysti suoritetusta poimijakoulutuksesta. Poimijakortti ei ole pakollinen, mutta monet ostajat pitävät sitä laadun takeena.
I bärplockningsarbete som utförs som anställningsförhållande följs kollektivavtalet för landsbygdsnäringar. I allmänhet används prestationslön, vars storlek beror på arbetsprestationen, alltså i praktiken den mängd som plockas.
De som plockar skogsbär är vanligtvis inte anställda. Deras lön grundar sig på arbetsprestationen och de har rätt att sälja de naturprodukter de plockat till den instans de själva väljer. Genom att konkurrensutsätta köparna kan plockaren sträva efter att få bästa möjliga pris för de naturprodukter som hen har plockat.