Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Poimija

Ammatit Julkaistu

Poimijat keräävät luonnontuotteita, kuten marjoja, sieniä ja yrttejä luonnosta. Poimijoita työskentelee myös puutarhoilla marjojen keruussa. Elintarvikkeiden lisäksi luonnontuotteita voidaan kerätä esimerkiksi käsityötuotteiden, luonnonkosmetiikan ja lääkinnällisten aineiden valmistamista varten. Työssä tarvitaan lajituntemusta, sorminäppäryyttä sekä hyvää kuntoa.

Luonnontuote- ja puutarha-alan yritykset sekä yrittäjinä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Poimija

Poimijan tärkein tehtävä on tunnistaa kerättävät tuotteet sekä kerätä ne asianmukaisesti oikeita työvälineitä ja -menetelmiä käyttäen. Työ on osattava tehdä hygieenisesti, jotta kerättävät tuotteet säilyvät mahdollisimman puhtaina. Poimijan tulee tuntea jokaisen oikeudet sekä tietää onko tuotteiden keruu sallittua niihin perustuen vai tarvitaanko keruuseen maanomistajan lupa. Poimintapaikkojen valinnassa pitää osata arvioida paikkojen puhtautta. Keruu on osattava tehdä luontoa kunnioittaen, vastuullisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. 

Ammatissa vaaditaan sorminäppäryyttä, kykyä sietää rutiininomaisia työvaiheita sekä hyvää fyysistä kuntoa. Lisäksi työssä tarvitaan ahkeruutta, oma-aloitteisuutta ja yhteistyötaitoja. Poimijan tehtävänkuvaan saattaa kuulua myös pakkaus ja varastointi, jotka edellyttävät niihin liittyvää osaamista. Työssä on osattava liikkua ja suunnistaa maastossa.

Työ on sesonkiluonteista, ja se edellyttää usein matkustamista työn perässä.

Työnantajat perehdyttävät työtehtäviin. Luonnontuotteiden keräämiseen liittyen järjestetään myös kurssimuotoista koulutusta.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon, luonnonvaratuottaja. Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Poimijakortti myönnetään hyväksytysti suoritetusta poimijakoulutuksesta. Poimijakortti ei ole pakollinen, mutta monet ostajat pitävät sitä laadun takeena.

Marjanpoimintatyössä, joka tehdään työsuhteessa, noudatetaan maaseutuelinkeinojen työehtosopimusta. Käytössä on yleensä suorituspalkka, jonka määrä riippuu työsuorituksesta, käytännössä siis kerätystä määrästä.

Metsämarjojen poimijat eivät tavallisesti ole työsuhteessa. Heidän palkkansa perustuu työsuoritukseen, ja heillä on oikeus myydä poimimansa luonnontuotteet valitsemalleen taholle. Ostajien kilpailuttamisella kerääjä voi pyrkiä saamaan keräämistään luonnontuotteista parhaan mahdollisen hinnan. 

Hyödyllisiä linkkejä

Ammattialat