Restaurangarbetare
Restaurangarbetaren eller .biträdet assisterar i restaurangköket och .salen. Han eller hon deltar i matlagning, portionering och försäljning samt svarar för rengöring av köksutrymmen och .utrustning. Typiska arbetsplatser är restauranger, kaféer och personalrestauranger.
Arbetsuppgifterna är mångsidiga och beror också på om restaurangarbetaren arbetar i köket eller i kundutrymmena. På större arbetsplatser kan biträdet delta i arbetet både i restaurangköket och .salen. I arbetsuppgifterna kan också ingå försäljning vid självbetjäningslinjerna och portionering av maten. Som arbetsmiljö kan köket vara hett och bullrigt. Arbetet är ständigt ståarbete.
I arbetet krävs organisationsförmåga, rask arbetstakt, samarbetsförmåga och kundserviceinriktning. Till restaurangarbetaryrket kan man utbilda sig genom att avlägga grundexamen vid yrkesläroanstalt inom cateringbranschen eller hotell- och restaurangbranschen. Arbetsplatserna utbildar också själva sina arbetstagare.
Tyypillisiä työpaikkoja ovat ravintolat, kahvilat, kahvilaravintolat ja henkilöstöravintolat.
Työssä tarvitaan joustavuutta, sillä ravintolatyöntekijä voi joutua siirtymään nopeastikin mitä erilaisimpiin tehtäviin. Asiakaspalvelutaidot ja -henkisyys ovat tarpeen. Yhteistyötaitoja tarvitaan ravintolatyössä. Työssä tarvitaan järjestelykykyä sekä ripeää otetta työhön.
Työ on usein raskasta seisomatyötä, joten hyvä fyysinen terveys on tarpeen. Allergisuus ruoka- ja puhdistusaineille on haitaksi ammatissa toimimiselle.
Ravintolatyöntekijäksi voi työllistyä ilman alan peruskoulutusta. Tällöin työhön perehdyttäminen tapahtuu työpaikalla. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa ravintola- ja catering-alan perustutkinnon. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.
Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.
Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)
Anniskelupassi on todistus siitä, että henkilöllä on riittävä tuntemus alkoholilainsäädännöstä. Tätä tarvitaan, jotta voi toimia C-luvalla toimivien anniskelupaikkojen vastaavana hoitajana (baarimikkona).
Medianlön
2175 €/m
Privata sektorn
2116 €/m
Offentliga sektorn
2216 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.