Restaurangarbetare
Restaurangarbetaren assisterar i arbetsuppgifter i restaurangens kök och serveringsutrymmen. Han eller hon deltar i matlagning, portionering och försäljning samt ansvarar för rengöring av köksutrymmen och utrustning. Typiska arbetsplatser är kaféer och kaférestauranger. I arbetet krävs kundserviceinriktning och ett raskt arbetssätt.
Tyypillisiä työpaikkoja ovat ravintolat, kahvilat, kahvilaravintolat ja henkilöstöravintolat.
Työssä tarvitaan joustavuutta, sillä ravintolatyöntekijä voi joutua siirtymään nopeastikin mitä erilaisimpiin tehtäviin. Asiakaspalvelutaidot ja -henkisyys ovat tarpeen. Yhteistyötaitoja tarvitaan ravintolatyössä. Työssä tarvitaan järjestelykykyä sekä ripeää otetta työhön.
Työ on usein raskasta seisomatyötä, joten hyvä fyysinen terveys on tarpeen. Allergisuus ruoka- ja puhdistusaineille on haitaksi ammatissa toimimiselle.
Ravintolatyöntekijäksi voi työllistyä ilman alan peruskoulutusta. Tällöin työhön perehdyttäminen tapahtuu työpaikalla. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa ravintola- ja catering-alan perustutkinnon. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.
Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.
Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)
Anniskelupassi on todistus siitä, että henkilöllä on riittävä tuntemus alkoholilainsäädännöstä. Tätä tarvitaan, jotta voi toimia C-luvalla toimivien anniskelupaikkojen vastaavana hoitajana (baarimikkona).
Medianlön
2325 €/m
Privata sektorn
2297 €/m
Offentliga sektorn
2349 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.