Storköksföreståndare
Storköksföreståndaren leder och planerar arbetet i storhushåll. I förmansuppgifterna behövs kreativitet, vilja att ta ansvar, god organisationsförmåga och samarbetsberedskap.
Storhushåll finns t.ex. i skolor, läroanstalter, daghem, åldringshem, sjukhus, försvarsmakten och personalrestauranger. Storköksföreståndaren svarar för anskaffning och förvaring av matvarorna, för skötseln av köksutrymmena, kostnadsberäkningar och budgetering. Föreståndaren gör upp menyer, leder serveringsarbetet och fungerar som förman.
Till storköksföreståndare kan man utbilda sig genom att avlägga yrkeshögskoleexamen inom turism och restaurangbranschen (restonom). Det är också möjligt att avancera till storköksföreståndare genom arbetet. Först avläggs t.ex. grundexamen vid yrkesläroanstalt inom hotell-, restaurang- och storhushållsbranschen. Efter att arbetserfarenheten utökats kan man som fristående examen avlägga specialyrkesexamen för förmän inom hotell-, restaurang- och storhushållsbranschen.
Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden, päiväkotien, oppilaitosten, puolustusvoimien tai yritysten ravintola- ja ateriapalvelut.
Ravitsemispäällikön työssä tarvitaan organisointitaitoja, asiakaspalveluhenkisyyttä ja ravintolatoiminnan monipuolista tuntemusta, sillä ravitsemispäällikkö vastaa usein palveluiden suunnittelusta ja kehittämisestä. Ammatissa tarvitaan yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, erityisesti silloin, kun toimenkuvaan kuuluu esihenkilönä toimiminen. Esihenkilötehtävissä on kehitettävä uusia ideoita ja toteutettava niitä yhdessä muun henkilökunnan kanssa, joten työssä tarvitaan myös kykä kantaa vastuu tekemistään ratkaisuista.
Ravitsemispäällikkö vastaa usein taloudellisesta suunnittelusta ja hankinnoista, joten ammatissa tarvitaan taloudellista ajattelukykyä sekä halua päästä hyviin taloudellisiin tuloksiin. Työn sujumista auttavia ominaisuuksia ovat järjestelmällisyys, oma-aloitteisuus ja kyky ilmaista itseään selkeästi sekä kirjallisesti että suullisesti.
Hygieeninen työskentelytapa on tärkeää ravintola-ammatissa. Tietotekniikan ja erilaisten järjestelmien käyttötaidot ovat tarpeen työssä. Ravitsemispäällikön on jatkuvasti seurattava mitä alalla ja raaka-ainevalikoimissa tapahtuu.
Ruoka-aine- ja pesuaineallergiat voivat olla este ammatissa toimiselle.
Lähtökohtana voi olla ravintola- ja catering-alan perustutkinnon suorittaminen, mutta ammattiin edetään usein urakehityksen kautta. Osaamista ja ammattitaitoa kerrytetään käytännön työkokemuksella ja täydennyskoulutuksella. Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös ruokapalvelujen ammattitutkinto, majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinto sekä johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto.
Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinnon, restonomi (AMK).
Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.
Medianlön
3105 €/m
Privata sektorn
3129 €/m
Offentliga sektorn
2980 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.