Storköksföreståndare
Storköksföreståndaren planerar och leder arbetet i ett storhushållskök inom cateringbranschen och ansvarar för dess verksamhet. I uppgiften krävs organisationsförmåga, samarbetsförmåga och beredskap att ta ansvar.
Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden, päiväkotien, oppilaitosten, puolustusvoimien tai yritysten ravintola- ja ateriapalvelut.
Ravitsemispäällikön ammatissa tarvitaan organisointitaitoja, asiakaspalveluhenkisyyttä ja ravintolatoiminnan monipuolista tuntemusta, sillä ravitsemispäällikkö vastaa usein palveluiden suunnittelusta ja kehittämisestä. Ammatissa tarvitaan yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, erityisesti silloin, kun toimenkuvaan kuuluu esihenkilönä toimiminen. Esihenkilötehtävissä on kehitettävä uusia ideoita ja toteutettava niitä yhdessä muun henkilökunnan kanssa, joten työssä tarvitaan myös kykä kantaa vastuu tekemistään ratkaisuista.
Ravitsemispäällikkö vastaa usein taloudellisesta suunnittelusta ja hankinnoista, joten ammatissa tarvitaan taloudellista ajattelukykyä sekä halua päästä hyviin taloudellisiin tuloksiin. Työn sujumista auttavia ominaisuuksia ovat järjestelmällisyys, oma-aloitteisuus ja kyky ilmaista itseään selkeästi sekä kirjallisesti että suullisesti.
Hygieeninen työskentelytapa on tärkeää ravintola-ammatissa. Tietotekniikan ja erilaisten järjestelmien käyttötaidot ovat tarpeen työssä. Ravitsemispäällikön on jatkuvasti seurattava mitä alalla ja raaka-ainevalikoimissa tapahtuu.
Ruoka-aine- ja pesuaineallergiat voivat olla este ammatissa toimiselle.
Lähtökohtana voi olla ravintola- ja catering-alan perustutkinnon suorittaminen, mutta ammattiin edetään usein urakehityksen kautta. Osaamista ja ammattitaitoa kerrytetään käytännön työkokemuksella ja täydennyskoulutuksella. Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös ruokapalvelujen ammattitutkinto, majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinto sekä johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto.
Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinnon, restonomi (AMK).
Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.
Medianlön
3405 €/m
Privata sektorn
3426 €/m
Offentliga sektorn
3267 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.