Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. Läs mer
 

Anvisningar och stöd⁠

Tandlaborant

Yrke Publicerad

Tandlaboranter tillverkar olika slags tandproteser samt apparater som används vid tandreglering och bettvård. Tandlaboranter arbetar vanligen i tandlaboratorier. Yrket förutsätter färdigheter att arbeta med händerna, tredimensionell uppfattningsförmåga, noggrannhet och kreativitet.

Hammaslaboratoriot, erikoishammasteknikoiden ja hammaslääkäreiden vastaanotot sekä hammastarvike- ja maahantuontiliikkeet.

Bläddra bland jobbannonser: Tandlaborant

Hammaslaborantin on hallittava hammasproteesien ja purentaelintä kuntouttavia kojeiden valmistus, joten ammatissa tarvitaan hyviä käden hienomotorisia taitoja sekä teknisloogista ajattelukykyä ja kolmiulotteista hahmottamista.

Ammatissa on tunnettava työmenetelmät sekä hallittava työvälineiden ja laitteiden käyttö ja tunnettava materiaalit. Työssä on osattava lukea hammasteknikon laatimia teknisiä työsuunnitelmia sekä ymmärrettävä hammaslääkärin kliinisiä hoitosuunnitelmia.

Hammaslaborantin työssä tarvitaan tarkkuutta ja huolellisuutta sekä hyvää keskittymiskykyä ja paineensietokykyä. Ammatissa on kyettävä sekä itsenäiseen työskentelyyn että ryhmätyöhön. Asiakaspalvelutaidot ovat tarpeen esimerkiksi vastaanottotyössä sekä myynti- ja konsultointitehtävissä.

Hammaslaborantti osaa toimia ammatissaan alan säädöksiä, ammattietiikkaa ja laatuvaatimuksia noudattaen. Ammatissa on seurattava hammastekniikan kansainvälistä kehitystä sekä päivittää omaa tietotaitoaan.

Kielitaito ja hyvät tietotekniset taidot ovat työssä eduksi. Oman jaksamisen kannalta ergonomisten työskentelyasentojen hallinta on tärkeää. Käsien ihon terveys tulee olla hyvä.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa hammastekniikan perustutkinnon. Tutkintonimike on hammaslaborantti. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Medianlön

3000 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Yrkesområde