Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, olethan yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen. Virhetilanteiden takia hoitamatta jääneet asiat voidaan korjata jälkikäteen. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Hammaslaborantti

Ammatit Julkaistu

Hammaslaborantti valmistaa erilaisia hammasproteeseja sekä purennan ja oikomisen hoitamiseen tarvittavia laitteita. Hammaslaborantit työskentelevät yleensä hammaslaboratorioissa. Ammatissa edellytetään kädentaitoja, huolellisuutta, kolmiulotteista hahmotuskykyä ja luovuutta.

Hammaslaboratoriot, erikoishammasteknikoiden ja hammaslääkäreiden vastaanotot sekä hammastarvike- ja maahantuontiliikkeet.

Selaa avoimia työpaikkoja: Hammaslaborantti

Hammaslaborantin on hallittava hammasproteesien ja purentaelintä kuntouttavia kojeiden valmistus, joten ammatissa tarvitaan hyviä käden hienomotorisia taitoja sekä teknisloogista ajattelukykyä ja kolmiulotteista hahmottamista.

Ammatissa on tunnettava työmenetelmät sekä hallittava työvälineiden ja laitteiden käyttö ja tunnettava materiaalit. Työssä on osattava lukea hammasteknikon laatimia teknisiä työsuunnitelmia sekä ymmärrettävä hammaslääkärin kliinisiä hoitosuunnitelmia.

Hammaslaborantin työssä tarvitaan tarkkuutta ja huolellisuutta sekä hyvää keskittymiskykyä ja paineensietokykyä. Ammatissa on kyettävä sekä itsenäiseen työskentelyyn että ryhmätyöhön. Asiakaspalvelutaidot ovat tarpeen esimerkiksi vastaanottotyössä sekä myynti- ja konsultointitehtävissä.

Hammaslaborantti osaa toimia ammatissaan alan säädöksiä, ammattietiikkaa ja laatuvaatimuksia noudattaen. Ammatissa on seurattava hammastekniikan kansainvälistä kehitystä sekä päivittää omaa tietotaitoaan.

Kielitaito ja hyvät tietotekniset taidot ovat työssä eduksi. Oman jaksamisen kannalta ergonomisten työskentelyasentojen hallinta on tärkeää. Käsien ihon terveys tulee olla hyvä.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa hammastekniikan perustutkinnon. Tutkintonimike on hammaslaborantti. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3000 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat