Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. Läs mer
 

Anvisningar och stöd⁠

Vävare

Yrke Publicerad

Vävare tillverkar textilier inom industrin med vävmaskiner eller för hand. Vävarna övervakar vävmaskinernas drift och granskar tygets kvalitet. Vanligtvis arbetar vävare i väverier vid produktionsanläggningar inom textilindustrin. Yrket kräver kännedom om material, noggrannhet och handarbetsfärdigheter.

Vävare arbetar också som företagare samt i väverier vid produktionsanläggningar inom textilindustrin.

Bläddra bland jobbannonser: Vävare

Vävaren måste känna till de olika textilmaterialen väl. Vid industriell vävning ska vävningsmaskinernas funktion kontrolleras. För att upptäcka och rätta till fel krävs att man är händig och arbetar snabbt. Vid vävning för hand måste man behärska teknikerna och arbetsmetoderna för vävning, inklusive förberedelserna för arbetet, konstruktionsplaneringen av tyget och färdigställandet av produkterna. Arbetsbilden kan också omfatta färgning och tryckning av tyger.

Tyger planeras och byggs också med hjälp av dator, så datatekniska färdigheter kan behövas i yrket. Vävare som är företagare måste kunna bedöma tygers kvalitet samt prissätta och marknadsföra sina produkter.

I yrket behövs god syn. För att knyta ihop brutna vävar, ränningar och tyger behövs fingerfärdighet och omsorgsfullhet.

Vid yrkesläroanstalter på andra stadiet kan man avlägga grundexamen inom textil- och modebranschen eller grundexamen inom konstindustri (artesan, vävning). Som fristående examina kan även avläggas yrkesexamen inom textil- och modebranschen samt specialyrkesexamen. Examina kan också avläggas genom läroavtal. 

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Medianlön

2030 €/m

Privata sektorn

2030 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken