Webbplatsen Jobbmarknaden uppdateras måndagen den 13.5.2024 mellan klockan 17.00 och 19.00. Uppdateringsarbetet kommer att medföra ett driftavbrott, under vilket Jobbmarknaden inte är tillgänglig. Vi ber om ursäkt för de eventuella besvär som avbrottet kan medföra.

Software Developer

Intervjuer Publicerad

"Det bästa med yrket som software developer är att lära sig nya saker och utvecklas, samt den glädje man känner när man lyckas. Det är också fint att man inom IT-branschen tar mycket väl hand om de anställda. Man är genuint intresserad av arbetstagarnas ork och nya arbetstagare välkomnas till branschen."

Software Developer Mari Sinkkonen
  • Mari Sinkkonen
  • Software developer i Nursebuddy.
  • Har avlagt fortbildning i webbteknologi och IoT-lösningar vid Vasa yrkeshögskola samt deltagit i Fullstack-rekryteringsutbildning ordnad av Opiframe. Har tidigare utexaminerats som närvårdare och klädsömmare från Tampereen seudun ammattiopisto.
  • Två års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med. 

Jag är software developer, d.v.s. programvaruutvecklare, i företaget Nursebuddy. Nursebuddy är ett finländskt företag inom programmeringsbranschen som utvecklar en webb- och mobiltjänst för serviceproducenter inom hemsjukvården. Till mina uppgifter hör att utveckla och underhålla programvaran. Jag fungerar också som tekniskt stöd för vårt Customer Succes-team som ansvarar för kundupplevelsen. Med kundupplevelse avses i praktiken att ibruktagandet av vår programvara sker så smidigt som möjligt.

Hur har du hamnat i det yrke du valt? 

Jag har en lång arbetshistoria inom handel och hälsovård. På 90-talet övervägde jag IT-branschen, men då kändes det som att flickor inte riktigt uppmuntrades till den stigen. Jag utbildade mig till klädsömmare, men senare började jag sakna ett betydelsefullt arbete. Jag studerade till närvårdare och arbetade med minnessjuka människor.

När jag flyttade till Tammerfors var jag tvungen att lämna mitt arbete inom vårdbranschen. I min gamla hemstad började jag arbeta i ett importföretag hos en bekant arbetsgivare. Jag arbetade som chef i lagret och arbetsbeskrivningen var mångsidig. Jag deltog i ett programvaruutvecklingsprojekt när man höll på att skaffa en ny programvara till lagret för insamling. Jag fick fungera som testare och delta i ibruktagandet. Då insåg jag att IT-branschen skulle kunna vara min grej.

Jag funderade på att byta bransch och provade gratiskurser i programmering. Det kändes tungt att kombinera heltidsarbete, småbarnsvardag och studier. Jag sade upp mig och började studera kodning på egen hand. Min bror jobbade redan i branschen, så jag fick mycket information och goda råd av honom. Via rekryteringsutbildningen fick jag äntligen in en fot i branschen, d.v.s. jag fick mitt första jobb inom IT-branschen.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka. 

Arbetsdagens rytm beror på antalet möten och begäran om tekniskt stöd samt på om jag jobbar på kontoret eller på distans. Vi arbetar i två veckors cykler, d.v.s. sprintar. De dagliga rutinerna omfattar ett dagligt möte med utvecklingsteamet, eller daily, där man går igenom tidtabellen och arbetsläget. På daily gör man ändringar i arbetsplanen om det behövs.  Under kontorsdagarna reserverar jag också tid för socialt umgänge, d.v.s. vi äter lunch tillsammans med arbetskamraterna.

I arbetsdagen ingår självständig kodning och behandling av stödbegäran. Att skapa eller korrigera en kod innebär ständiga försök och misstag. Jag undersöker och bryter koden och delar upp den i mindre delar för att inse hur jag kan uppnå det önskade slutresultatet. Jag deltar också i testning, olika samarbetsmöten och granskningar där man granskar andras koder. Jag får stöd för kodningen av mer erfarna medarbetare.

Jag sköter också begäran om tekniskt stöd. En typisk stödbegäran gäller till exempel att programvaran inte fungerar som den ska. Då försöker jag upprepa vad kunderna har gjort och få reda på var i koden felet finns.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider? 

Jag jobbar hemma i mitt arbetsrum och under närdagar på kontoret. På kontoret råder en inspirerande atmosfär, men också mycket buller jämfört med att arbeta hemma. Vårt kontor ligger i Platform6 startup-huset, där det finns många olika företag. I huset finns gemensamma utrymmen där man kan träffa många olika människor. På distansdagar är det lättare att fördjupa sig i koden, informationssökningen och problemlösningen. Jag njuter av hybridarbete.

Arbetstiderna är flexibla, men i regel arbetar jag kl. 8–16 eller 9–17.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket? 

I detta yrke behövs framför allt intresse för problemlösning. Man måste uppfatta stora helheter och förstå vilka olika delar helheten består av. Det behövs förvånansvärt mycket kommunikationsfärdigheter. Man måste kunna ge och ta emot hjälp. Det behövs också ihärdighet, långsiktighet att sätta sig in i olika saker, systematik och färdigheter i informationssökning.

Vad är det bästa med ditt yrke? 

Det bästa med yrket som software developer är att lära sig nya saker och utvecklas, samt den glädje man känner när man lyckas. Det är också fint att man inom IT-branschen tar mycket väl hand om de anställda. Man är genuint intresserad av arbetstagarnas ork och nya arbetstagare välkomnas till branschen. Jag upplever också att hybridarbete och regelbundet dagarbete är fördelar.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande? 

Sittande arbete. Man måste satsa på att ta pauser i arbetet och upprätthålla sin fysiska kondition. Det kan också kännas uppslitande att tekniken utvecklas kontinuerligt och mängden ny information är oändlig. Man måste acceptera att det inte är möjligt att behärska allt.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli en software developer? 

Nätet är fullspäckat med olika undervisningsvideor och gratiskurser för att bekanta sig med kodning. Det lönar sig att utnyttja evenemang inom branschen och nätverka frimodigt. Som novis kan det vara svårt att uppfatta vilka uppgifter det är möjligt att arbeta i, men med hjälp av de ovannämnda blir bilden tydligare.

Det behövs olika arbetare inom branschen, så det lönar sig inte att fundera för mycket på sin egen bakgrund. Själv tänker jag att man inte behöver ha ett yrke över hela livet. Inom IT-branschen har man sannolikt bara nytta av tidigare yrken.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke? 

Artificiell intelligens kommer att förändra branschen. Redan nu utnyttjas AI-stödd kodning som effektiviserar arbetet när datorn sköter den rutinmässiga kodningen. Det kommer att bli ännu mer konkurrens mellan programspråken om effektivitet, det vill säga om hur mycket energi och resurser de olika språken kräver. Även grafiska verktyg kommer sannolikt att användas som hjälp i framtiden, vilket gör det möjligt att fördela arbetsbördan så att alla inte behöver kunna skriva koden på samma sätt. Ett exempel på detta är LowCode-utveckling.

Det sägs att IT-branschen utvecklas så snabbt att informationen föråldras på fem år. Det gör det möjligt för mitt yrke att förnyas hela tiden, och jag vet inte ens själv hur mitt arbete kommer att se ut i framtiden.

Yrkesområde

Fler intervjuer

Dela artikeln